logo F1online.sk

Ralf Schumacher, Surer a Glock sa zamýšľajú nad Vettelom: Prerástlo mu to cez hlavu

Sebastian Vettel
© Scuderia Ferrari Press Office
Ladislav Király
Ladislav Király8. 12. 2020

Sebastian Vettel prežíva najťažší rok svojej formulovej kariéry. Vždy sme boli zvyknutí na to, že bojoval o čelo a ukazoval kvality, avšak v tomto roku ich neukazuje. V Istanbule síce skončil tretí, ale to je v podstate všetko, čo v jeho podaní za niečo stálo.

„Aj Sebastian je len človek. Tak, ako my všetci,“ zareagoval na jeho trápenie bývalý pretekár Ralf Schumacher v rozhovore pre nemeckú televíziu Sky. „Jazdec musí mať okolo seba aj potrebné okolie, len tak to môže fungovať. Človek sa v tom prostredí musí cítiť dobre, ale musí cítiť aj to, že ho potrebujú a je tam chcený.“

No a vo Ferrari to takto aktuálne podľa Ralfa nie je. Monopost nefunguje práve najlepšie, je dosť pomalý a Vettel vôbec necíti pohodu. Dá sa však povedať, že jazdec jeho kvalít by sa cez to asi mal vedieť preniesť a na trati predsa len ukazovať viac.

„Niektoré jazdecké chyby, ktoré spravil, môžeme pripísať tomu, že ako štvornásobný majster sveta a skúsený jazdec, chcel dosiahnuť viac. Dostával sa pod tlak a celé mu to napokon nejako prerástlo cez hlavu. Ale aspoň sa ukazuje, že Formula 1 je aj dosť ‚ľudská‘ a o ľuďoch,“ dodal Ralf Schumacher.

Pár slov k téme pridal aj ďalší z bývalých pretekárov Marc Surer. Podľa neho dopláca Vettel aj na mimoriadnu kvalitu svojho tímového kolegu.

„Charles je rozhodne výnimočný talent à la Verstappen, Hamilton, prípadne teraz aj Russell,“ skonštatoval Švajčiar. „Ale nechápem, ako dokázal byť s týmto Ferrari v prvom sektore taký rýchly. Vieme predsa, že nemajú práve najlepší motor. Dosť zvláštne.“

Podľa Tima Glocka dopláca Ferrari sčasti aj na to, že v tíme sa niektoré veci menili až príliš často. „Áno, veľmi, veľmi často mali rôzne interné výmeny,“ skonštatoval. „Najlepším príkladom je v tomto Mercedes: vytvorili tím, ktorý majú celé roky, ľudia sú motivovaní a držia spolu. No a toto, čo vidíme, je výsledok toho všetkého.“

„No a naopak, keď cítite, že vo vašej stajni sa rok čo rok všetko mení, tak napredovať nebudete. Takto to fungovať nemôže a problém Ferrari je práve v tom. No a Sebastian je človek, ktorý potrebuje iné prostredie. Všetko do seba musí zapadať… videli sme to už aj v Red Bulle. Vo Ferrari to dnes neplatí. Veď on len prichádza do boxov a pochybuje o každej veci, ktorú chcú na aute vykonať. Naznačuje to viacero jeho vyjadrení,“ pokračoval Glock.

„Často hovorí, že jeho auto jednoducho rýchlejšie nedokáže ísť, druhé dokáže a podobné veci. Je jasné, čo tým naznačuje. Podľa mňa je jednoducho rád, že ho čaká už len Abú Zabí a túto kapitolu môže uzavrieť,“ dodal Timo Glock.