logo F1online.sk

McLaren: Ráno by to brali, večer boli smutní

Carlos Sainz
© Twitter/McLaren
Tomáš Schügerl
Tomáš Schügerl7. 12. 2020

McLaren odchádza z Bahrajnu sklamaný. Pred pretekmi by štvrté a desiate miesto bral, po takomto priebehu však v britskom tíme panujú trpké pocity. Tretie pódium sezóny bolo tak blízko, no predsa tak ďaleko…

Stratégovia McLarenu sa v prípade Carlosa Sainza rozhodli pre dvojzastávkovú stratégiu. Lance Stroll, ktorý rovnako ako Sainz štartoval na mäkkej zmesi, naopak natiahol prvý stint a stačilo mu zastaviť len raz. A práve tí, ktorí si zvolili jeden pitstop, skončili na pódiu, kým Španielovi zostali oči pre plač. „Veľmi trpké štvrté miesto. Možno sme mohli skúsiť natiahnuť prvý stint na mäkkej zmesi. Pódium bolo celý čas veľmi blízko, no nedostali sme sa tam,“ povzdychol si sklamaný Sainz, ktorý sa v závere márne snažil predstihnúť Strolla v bitke o poslednú pódiovú priečku. Ak si vezmeme, že Carlos bol dlho tretí za Mercedesmi, tak McLaren dnes možno nevyužil unikátnu šancu na víťazstvo, a určite mal byť minimálne na pódiu. Opäť však zaúradovala aj smola, keď sa Carlos zasekol za Bottasom.

„Mercedes zaseknutý za Strollom mi nepomohol, stratil som tam veľa času. Pódium mi ušlo veľmi tesne. Až do konca som jazdil so srdcom a urobil som všetko, čo sa dalo. Je to frustrujúce. Na druhej strane, zdolali nás autá, ktoré boli dnes šťastnejšie a celý víkend o niečo rýchlejšie. Nemôžeme preto byť príliš sklamaní. Musíme na to naplno tlačiť až do úplného konca. Gratulujem Checovi, zaslúžil si svoje prvé víťazstvo,“ doplnil Carlos Sainz.

Lando Norris štartoval s čerstvým motorom devätnásty, pričom po prvom kole bol desiaty. A presne desiaty aj preťal štartovú čiaru. Počas celých pretekov mu chýbala lepšia rýchlosť. „Ťažký deň. Prvé kolo bolo veľmi dobré, ale potom to bolo extrémne ťažké. Nemal som dobrú rýchlosť. Snažil som sa aspoň postrážiť pozíciu, čo napokon stačilo len na bod. V každom prípade, bol to dobrý návrat z konca štartového poľa, nabudúce to snáď bude lepšie,“ vyhlásil Lando Norris.

Je možné, že McLaren sa bude v Abú Zabí pozerať viac za seba než pred seba. Po tom ako britský tím nevyužil šance, ktoré sa mu dnes naskytli, výrazne stratil v bitke o tretie miesto v Pohári konštruktérov. Na Racing Point stráca 10 bodov, čo bude v Abú Zabí veľmi ťažké dohnať, pričom v prípade rovnosti bodov hovorí vyšší počet pódií pre Racing Point. Ani štvrté miesto nemá McLaren isté, na Renault má 12-bodový náskok.

Po minulotýždňovej radosti prišiel krutý pád na zem. „Ráno by sme veľmi radi prijali štvrté a desiate miesto. V konečnom účtovaní je to však sklamanie, keďže naši priami konkurenti v Pohári konštruktérov získali veľa bodov,“ otvorene povedal šéf tímu Andreas Seidl.

Inak krásna sezóna môže mať pre McLaren trochu trpký koniec. Dá sa očakávať, že v Abú Zabí to budú mať „papájoví“ veľmi náročné. „Carlos predviedol skvelé preteky a maximalizoval všetko, čo sme mali k dispozícii. Lando bol po výbornom prvom kole v dobrej pozícii na zisk bodov, avšak nemohol vyťažiť z auta toľko výkonu ako Carlos. Na Landovom aute bola porucha, ktorú musíme bližšie preskúmať. Myslíme už na Abú Zabí. Dáme do toho všetko, aby sme sezónu uzavreli čo najlepšie,“ uzavrel Andreas Seidl.