logo F1online.sk

Šialenú Veľkú cenu Sachíru vyhral Pérez, za ním Ocon a Stroll

Sergio Pérez
© Twitter/Racing Point
Milan Kubala
Milan Kubala6. 12. 2020

Neuveriteľná, šialená a bizarná Veľká cena Sachíru priniesla neskutočné veci. Fantasticky sa v nej uviedol George Russell, ktorý mal vysnívaný triumf na dosah ruky. Bohovia motoršportu však boli proti. Britský mladík pokračuje a naďalej zbiera neuveriteľnú smolu. Zo zaváhania Mercedesu tak ťažili ostatní. Životné víťazstvo si po životnom výkone odnáša Sergio Pérez, ktorý vyhral, hoci bol po prvom kole posledný.

Vynikajúco do pretekov odštartoval George Russell, ktorý v prvej zákrute prekonal Bottasa a dostal sa do čela. Veľký zmätok prišiel v štvrtej zákrute v boji o druhé miesto. Leclerc nedobrzdil a zostrelil Péreza, Verstappen sa snažil roztočenému pilotovi Racing Pointu vyhnúť, no bariéra bola príliš blízko. Pre Leclerca a Verstappena to bola konečná, Pérez sa dokázal vrátiť do boxov a v pretekoch pokračovať.

Pri reštarte bolo na čele trio Russell – Bottas – Sainz. Španiel v službách McLarenu sprvu dokázal Bottasa prekonať, no druhé miesto dlho neudržal. Britský mladík mal vynikajúci reštart a a kolegu si s prehľadom od tela. Valtteri sa snažil, no kopil chyby a nedokázal sa k nemu dostať ani na dve sekundy, nieto ešte na dosah DRS. V strede poľa sa to medzitým mlelo. Skvelo skrz pole postúpil Norris, ktorý sa z posledného radu prebojoval do najlepšej desiatky, no najmä Pérez. Mexičan bol pri reštarte posledný, no v 22. kole prekonal Alexa Albona a dostal sa na deviate miesto.

Dianie na trati sa nám upokojilo a okolo 30. okruhu začali prvé pit stopy. Mercedes natiahol prvý stint až do 45. kola, prvý išiel do boxov Russell a obul bielo označenú tvrdú sadu pneumatík. Bottas zostal na trati o štyri kolá dlhšie, počas ktorých sa jeho strata natiahla na viac ako osem sekúnd. Obul pritom takisto tvrdé pneumatiky. Okolo 50. okruhu začal George reportovať na boxový múrik, že jeho pohonná jednotka stráca výkon a Bottas ho začal doťahovať.

V 54. kole odstavil svoj monopost Nicholas Latifi, kvôli čomu sme nakrátko mali fázu virtuálneho safety caru. To využilo viacero pilotov na zastávku v boxoch, čo prehádzalo poradie. To pomohlo Racing Pointom, ktoré boli v boxoch krátko predtým. Po skončení fázy VSC sa neuveriteľný Sergio Pérez prehrýzol cez Lanca Strolla aj Estebana Ocona a dostal sa na pódiovú tretiu priečku.

Bottas medzitým pokračoval v sťahovaní straty na Russella a asi 25 kôl pred koncom sa dostal pod hranicu piatich sekúnd. V tom čase vyletel v poslednej zákrute Jack Aitken a prišiel o predné krídlo. Na trať vyšiel safety car a využiť to chceli v Mercedese na double pit stop, no ten im totálne nevyšiel. Russell sa úplne netrafil do boxu a zastávkou strávil vyše päť sekúnd, napokon sa ukázalo, že mu tím obul nesprávne pneumatiky a pravdepodobne mu nasadil sadu určenú pre tímového kolegu. Následná výmena Bottasových gúm sa zmenila na chaos. Fín v boxoch strávil 27 sekúnd a pneumatiky nevymenil vôbec, pretože tím absolútne netušil, aké mal obuť a kam.

Zdalo sa, že Russell má víťazstvo vo vrecku, no keďže mu mechanici obuli zlé pneumatiky, povolal ho okamžite späť do boxov a George sa na trať vrátil za Bottasom. Pri reštarte tak bol Bottas na štvrtom mieste na starých tvrdých gumách a Russell na piatom na čerstvých stredne tvrdých. V čele sa medzitým ocitlo trio Pérez – Ocon – Stroll.

Z trochu nudných pretekov sme tak zrazu mali neuveriteľnú zápletku a 20-kolový šprint do cieľa. Russellovi netrvalo dlho a krátko po reštarte sa nádherným predbiehacím manévrom (s pomocou Bottasovej chyby) dostal pred tímového kolegu. George po tomto úspechu zahájil totálnu ofenzívu, prekonal Strolla i Ocona, no Pérez si medzitým vybudoval trojsekundový náskok. Kým Russell po desatinách sťahoval Péreza, Bottas sa prepadal.

Športová tragédia Georgea Russella sa zavŕšila desať kôl pred koncom, keď mu tím ohlásil, že má defekt. Hrdina pretekov musel už po štvrtýkrát zájsť do boxov a prepadol sa na pätnáste miesto. Na mäkkých gumách sa po krátkej stíhacej jazde dokázal vrátiť aspoň na desiate miesto a pripísal si tiež najrýchlejšie kolo. To sú jeho prvé body v kariére, čelí však vyšetrovaniu.

Pérezovi to tak po fantastickom výkone a s pomocou povestnej pani šťasteny vyšlo parádne. Berie premiérové víťazstvo v kariére, po ktorom sa neubránil slzám. Tým najlepším spôsobom dokázal, že si zotrvanie vo Formule 1 zaslúži.

FOM