logo F1online.sk

Štatistiky a fakty po VC Sachíru 2020

Sergio Pérez, Esteban Ocon, Lance Stroll
© Racing Point
Tomáš Nagy
Tomáš Nagy12. 12. 2020

Šťastie. Nevyspytateľná veličina v športe, ktorá sa usmieva iba na hŕstku vyvolených. V F1 má naň už dlhé roky doslova patent Lewis Hamilton, čoho svedkami sme boli mnohokrát aj v tejto sezóne. Za všetky príklady môžeme uviesť víťazný dojazd na VC Veľkej Británie na troch kolesách. Počas celej kariéry sa jeho šťastena unavila snáď iba dva razy, čo ho paradoxne stálo rovnaký počet titulov majstra sveta. Čína 2007 a Malajzia 2016 asi do dnešných dní nedajú Lewisovi pokojne spávať.

Na druhej strane celý zvyšok štartového poľa zápasí s rôznymi problémami, ale možno tú najväčšiu dávku smoly schytáva George Russell. Nesporný talent, ktorý tímových kolegov až do VC Sachíru rozdupal v každej kvalifikácii a veľakrát vytiahol zo slabučkého Williamsu kolo z ríše snov. Koniec koncov to potvrdil aj na druhej verzii okruhu v Bahrajne, kde síce v bleskurýchlom záskoku v Mercedese za sedemnásobného šampióna podľahol Bottasovi, ale o ničotných 26 tisícin sekundy. Vzhľadom na okolnosti, keď sa ledva vošiel do kokpitu, môžeme hovoriť o neuveriteľnom výkone.

Šťastena sa ho držala až do 62. kola nedeľných pretekov, keď Mercedes povolal oboch svojich pilotov z vedúcich priečok na dvojité boxy. V podaní strieborných šípov formalita, ktorú s Lewisom veľakrát zvládali s prstom v nose a ostatní iba obdivne závideli. Lenže s Russellom na palube sa aj rutina zmenila na komédiu, pripomínajúcu nepodarené boxy v Nemecku 2019. Následne už pokračovalo len trápenie s cenou útechy v podobe prvých troch majstrovských bodov v kariére, ktoré mu vo Williamse beznádejne unikali z rôznych príčin. Lenže, tam kde zaúradoval nezdar u Russella, naopak, zrodila súhra okolností nečakaného hrdinu.

Sergio Pérez čakal na svoje premiérové víťazstvo dlhšie než ktorýkoľvek iný jazdec v histórii F1. Neuveriteľných 190 veľkých cien. Prekonal tým rekord Marka Webbera, ktorý čakal na prvý triumf v F1 130 pretekov. Mexičan mal pritom na dosah výhru oveľa skôr, a to ešte v začiatkoch kariéry. V Malajzii 2012, iba vo svojej 19. veľkej cene, skončil v monoposte Sauber tesne druhý za Fernandom Alonsom (Ferrari) aj vďaka svojej chybe. Takisto jeho nedeľné víťazstvo sa rodilo za dramatických okolností, keď po štarte kolidoval s premotivovaným Charlesom Leclercom a takmer vypadol, aby sa nakoniec predral z posledného miesta až na najvyšší stupienok.

Sergio vybojoval nielen pre seba, aj pre tím Racing Point prvý triumf v F1. Ak zoberieme ohľad na predchodcov zoskupenia zo Silverstone Jordan, Midland Spyker a Force India, tak úspech dosiahol iba Jordan, ktorý ovládol štyri preteky (D. Hill – Belgicko 1998, H. H. Frentzen – Francúzsko a Taliansko 1999, G. Fisichella – Brazília 2003). Blízko k víťazstvu mala ešte Force India v Belgicku 2009, kde Giancarlo Fisichella vybojoval pole position, ale v pretekoch finišoval tesne druhý.

Skvelý výsledok zaknihoval aj Esteban Ocon, mimochodom bývalý kolega Sergia Péreza vo Force Indii v sezónach 2017 a 2018. Ten druhým miestom vybojoval pre Renault už tretie pódium v ročníku a skvelým spôsobom naladil tím na oslavu v Abú Zabí, kde francúzska stajňa absolvuje jubileum v podobe 400. štartu v Grand Prix v histórii.

Oconova druhá priečka pre Renault zároveň znamená najlepší výsledok v hybridnej ére. Jubileum budú v nedeľu na okruhu Yas Marina oslavovať aj Williams a Haas. Legendárna stajňa z Grove absolvuje už 800. preteky s vlastným autom a americké zoskupenie zaokrúhli svoju účasť na pretekoch F1 na 100.

Kráľovná motoršportu tak zakončí svoju 71. sezónu tromi jubileami v tretích nočných pretekoch za sebou. K tomu sa pridajú aj viaceré jazdecké rozlúčky, ktoré budú zrejme definitívne (Grosjean, Magnussen), možno na jeden rok (Albon, Pérez, Kvjat) a tie tímové (Sainz, Ricciardo, Vettel).

Azda najväčšiu radosť bude mať z derniéry vo svojom tíme Sebastian Vettel. Ten ukončuje neúspešnú misiu v Scuderii nie práve lichotivým dojmom. Nebodoval až v deviatich zo 16 pretekov a v lepšom prípade zakončí túto sezónu až na 13. mieste v jazdeckom poradí, ak ho nezosunie ešte o priečku nižšie Daniil Kvjat. Rus stráca na Sebastiana iba bod. Horší ročník mal iba ten debutový v roku 2007, keď skončil štrnásty, ale vtedy odjazdil iba polovicu sezóny. Dúfajme, že prestupom do Racing Pointu, ktorý sa od novej sezóny premenuje na Aston Martin, pookreje a uvidíme opäť štvornásobného majstra sveta ako za starých čias.

VC Sachíru priniesla aj ďalšie zaujímavé štatistické zápisy, ktoré sme zosumarizovali za tradičnej pomoci Auto Motor und Sport:

  • Sergio Pérez je iba druhým mexickým víťazom veľkej ceny F1. Tým prvým bol Pedro Rodriguez, ktorý triumfoval v belgickom Spa 1970.
  • AlphaTauri a Racing Point sa stali v tejto sezóne historicky 35. resp. 36. konštruktérom s víťazstvom v pretekoch F1.
  • Racing Point ako pokračovateľ tímu Jordan, dosiahol iba druhé dvojité pódium zoskupenia zo Silverstone. Legendárne Spa 1998 prinieslo Jordanu double, keď vyhral Damon Hill pred Ralfom Schumacherom.
  • George Russell dosiahol na VC Sachíru prvé majstrovské body na 37. veľkej cene v kariére. Okrem toho si na svoje konto pripísal premiérové najrýchlejšie kolo v pretekoch aj kolá vo vedení. Tých má po nedeli 59.
Mercedes
  • A práve jazdci Mercedesu dominujú v tejto sezóne F1 v počte kôl na čele pretekov. Neohrozene vedie Lewis Hamilton (613) pred Bottasom (188) a Russellom (59).
  • Russell až v 37. kvalifikácii prehral interný duel s tímovým kolegom. V tomto ročníku má tak najlepšiu bilanciu Max Verstappen, ktorý drtí Albona 16:0.
  • Mercedes štartoval do oboch bahrajnských podujatí z prvého radu. A to na dvoch rôznych konfiguráciách trate a s tromi rôznymi pilotmi.
  • Valtteri Bottas nevyhral posledné štyri preteky, na ktorých dosiahol pole position.
Mercedes
  • Druhýkrát v sezóne nastala situácia, keď na pódiu chýbal predchádzajúci víťaz pretekov. Prvý raz ponúkla takýto pohľad Monza s Gaslym, Sainzom a Strollom na bedni.
  • Daniel Ricciardo (Renault) bodoval už po desiatykrát v rade. Naopak bodová séria Charlesa Leclerca na Ferrari dostala stopku na čísle sedem.
  • Max Verstappen nedokončil preteky v prvom kole už piatykrát v kariére.
  • Holanďan v službách Red Bullu až 13-krát v tejto sezóne skončil v kvalifikácii z TOP 3, ale ani raz na pole position.
  • Sebastian Vettel už po dvanásty raz za sebou chýbal v Q3.