logo F1online.sk

Russell sa rozplýva nad Mercedesom W11: Toto auto neovláda vás

George Russell
© Twitter/Mercedes
Milan Kubala
Milan Kubala9. 12. 2020

Tohtoročný Mercedes sa do histórie zapíše ako jeden z najlepších monopostov, aké boli kedy postavené. Lewis Hamilton a Valtteri Bottas si už naň zvykli, no pre Georga Russella, ktorý doňho naskočil rovno z Williamsu, to bol obrovský rozdiel. Ako deň a noc.

Už aj to, že Russell len pár hodín od jeho prvého kontaktu s Mercedesom W11 dokázal zaútočiť na pole position a následne víťazstvo, hovorí samo za seba. Podľa Carlosa Sainza to bol jasný dôkaz, že Formula 1 potrebuje, aby boli monoposty vyrovnanejšie.

“Toto je majstrovské dielo, všetko na ňom. Ide to s ním tak hladko, na hrboľoch je veľmi fajn, má toľko prítlaku a priľnavosti,” opisoval Mercedes po víkende George Russell. “A cítim, že ho mám pod kontrolou. Mnoho áut, keď nie je dobre vyvážených, ovláda vás a vy len reagujete na to, čo auto urobí.”

“Keď však ako pilot sedím v tomto Mercedese, ovládam ho ja. Je to pôžitok. Presne toto od pretekárskeho auta chcete, nuž a od tohto Mercedesu to aj dostanete,” zhodnotil Brit, ktorý ešte netuší, či bude v Abú Zabí jazdiť vo Williamse alebo Mercedese.

O všetkom rozhodnú výsledky Hamiltonových testov, či sa mu podarí vôbec dostať do krajiny a splniť všetky podmienky Spojených arabských emirátov. Krajina totižto neberie Covid na ľahkú váhu. Po ceste sa do nej nedostanete, čiže všetky tímy museli odletieť v pondelok charterovými letmi. Z letiska ich za sprievodu polície presunuli až na okruh, ktorý je “hermeticky uzavretý”.

Okruh a priľahlé hotely tvoria jednu zónu, ktorá je dobre strážená a akýkoľvek presun ľudí z nej a do nej prísne kontrolovaný. Dokonca aj zamestnanci hotelov, reštaurácií, maršáli a ďalší miestni museli do tejto zóny vstúpiť už pred dvoma týždňami a opustiť ju budú môcť až po skončení podujatia.

Tento prísny režim nahráva Russellovým nádejám. Ten by sa určite nehneval, keby sa s tohtoročným Mercedesom mohol spoznať ešte lepšie. A výsledky tohto víkendu by boli lepším porovnaním rýchlosti jeho a Valtteriho Bottasa. Všetci by totižto začali od nuly, bez dát z predchádzajúceho víkendu, ktorý sa čiastočne šiel na rovnakej trati.

“Tento tím nasadil latku tak vysoko… Vedel som, akí sú dobrí, ale teraz som sa sem vrátil a oživil som si to — Lewisov tím, Bona a chlapcov okolo,” dodáva Russell, ktorý si pochvaľoval dokonca aj hlasový prejav svojho dočasného inžiniera. “Bono má taký upokojujúci hlas, takmer chcete, aby vám niekedy prečítal rozprávku na dobrú noc. Je to skvelá partia, dúfam, že budem mať šancu sa sem čoskoro vrátiť.”

Súvisiace články