logo F1online.sk

Sainz s ôsmym miestom spokojný, Norris možno odštartuje posledný

Lando Norris
© Twitter/McLaren
Tomáš Schügerl
Tomáš Schügerl6. 12. 2020

McLaren podobne ako na posledných dvoch podujatiach nezažil ideálnu sobotu. Pred týždňom štartovali „papájoví“ z deviateho a pätnásteho miesta, v nedeľu vyštartujú z ôsmej a pätnástej priečky. Je však možné, že štartové postavenie McLarenov sa ešte zmení…

Carlos Sainz bol počas celej kvalifikácie rýchlejším spomedzi jazdcov britského tímu. V Q1 potreboval len jednu sadu mäkkých pneumatík, z Q2 postúpil z veľmi nádejného štvrtého miesta. „Kolo z Q2 vyzeralo veľmi dobre. Výkon auta išiel nad hranice možností vďaka tomu, že som využil vzduchový vak. V Q3 sme zajazdili normálne kolo bez vzduchového vaku a vyťažili sme reálne maximum z nášho auta, čo nám stačilo na ôsme miesto. Ak by ste mi pred kvalifikáciou povedali, že skončím ôsmy, hneď by som to bral,“ povedal Carlos Sainz, ktorý teda vyštartuje ôsmy. Hneď po kvalifikácii však znel vo vysielačke optimisticky a svoje umiestnenie vníma pozitívnou optikou.

„Prijali sme dobré strategické rozhodnutia, na nedeľu máme dve čerstvé sady pneumatík. Od piatka sme sa zlepšili a v kvalifikácii sme za sebou nechali autá, ktoré sa počas celého víkendu zdali rýchlejšie než my. Po treťom tréningu sme vyzerali na trináste a dvanáste miesto, takže to nie je také zlé. Zajtra sa možno budeme musieť pozerať trochu viac do spätného zrkadla než pred seba, ale to je realita a my budeme bojovať. Chceme využiť akúkoľvek príležitosť, každý bod môže byť pre Pohár konštruktérov kľúčový,“ doplnil Španiel.

Pred týždňom štartoval z pätnásteho miesta Carlos Sainz, v nedeľu bude (zrejme) pätnásty Lando Norris. Na rozdiel od tímového kolegu však nedoplatil na mechanickú poruchu, ale na nie úplne ideálne zvládnutú Q2. „V Q2 sme na rozhodujúci pokus vyšli na trať v nesprávnom čase. Išli sme príliš skoro, takže som musel dať veľmi pomalé výjazdové kolo, aby ma nechytila premávka. Pneumatiky boli studené a neboli pripravené na prvú zákrutu, čiže kolo som rovno zabalil. V ďalšom pokuse zase bolo okolo mňa v prvej zákrute dosť áut. Následne som urobil chybu a opäť som musel kolo zabaliť. Bola to moja prvá veľká kvalifikačná chyba v tomto roku. Som frustrovaný a nahnevaný,“ povedal Lando Norris.

McLaren údajne v prípade Norrisa z dôvodu štartu z hĺbky poľa uvažuje o výmene pohonnej jednotky a prevodovky. Komponenty sú v závere sezóny na konci svojej životnosti. Prípadná výmena by teda mala zmysel v tom, že Norris by v nedeľňajších pretekoch a počas víkendu v Abú Zabí mal čerstvú pohonnú jednotku. A nie je tak veľký rozdiel štartovať pätnásty a dvadsiaty. Viac by sme sa mali dozvedieť ráno.

 „Bola to zlá kvalifikácia. Kvôli mojej chybe to budeme mať zajtra o niečo ťažšie, no dáme do toho všetko, aby sme získali nejaké body,“ doplnil mladý Brit.

Britský tím nepanikári, veď na posledných dvoch podujatiach mu kvalifikácie nevyšli, a následne predviedol silné preteky s množstvom získaných bodov. „Máme zmiešané pocity. Tím a jazdci odviedli dobrú prácu po tom, ako sme v piatok neboli veľmi konkurencieschopní. Vďaka tomu sme mohli bojovať o Q3. Carlos odviedol výbornú prácu, z ôsmeho miesta môžeme získať dobré body. Na strane Landa sme nedokázali dať dokopy kolá v Q2, kvôli čomu skončil až pätnásty. V sobotu však nikto žiadne body nezískava. Očakávame preteky so zaujímavými strategickými ťahmi a voľbami pneumatík, čo nám otvára šancu ako sa prebojovať späť,“ povedal šéf tímu Andreas Seidl.