logo F1online.sk

Ferrari by v Abú Zabí rado posadilo do kokpitu Carlosa Sainza

Carlos Sainz
© Twitter/McLaren
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík5. 12. 2020

Posezónne testy v Abú Zabí mali mať pôvodne nálepku „nováčikovské“. Po nedávnej zmene pravidiel ich však môžeme nazvať len testami. FIA síce podľahla tlaku a pravidlá uvoľnila, vyhovuje to však vlastne len jednému tímu, Renaultu.

V Abú Zabí tak budú môcť do aktuálnych monopostov usadnúť nielen nováčikovia, ale aj piloti, ktorí v tejto sezóne súťažne nepretekali v F1 a od FIA dostanú výnimku. Uvoľnenie pravidiel tak okrem Alonsa pustí do kokpitu aj testovacích pilotov ako Robert Kubica či Sebastien Buemi, keby sa Alfa Romeo, resp. Red Bull rozhodli pre ich nasadenie. Súperom sa takáto zmena pochopiteľne nepozdáva. Jednak z nej ťaží prakticky len jeden tím, ale hlavne, FIA dlhodobo čelí kritike za to, že nedáva príležitosť mladým pilotom vyskúšať si aktuálnu špecifikáciu monopostov.

„V prvom rade rešpektujeme, že je to deň vyhradený mladým pilotom,“ povedal športový riaditeľ Ferrari Laurent Mekies, ktorého tím posadí v Abú Zabí do kokpitu Roberta Švarcmana. „Vo Ferrari investujeme obrovské množstvo času a energie na našich mladíkov. Na nováčikovských testoch budeme mať troch alebo štyroch našich pretekárov. To by podľa nás mala byť priorita týchto testov.“

„Vďaka stretu rozličných faktorov, ktoré nebudem komentovať, bolo rozhodnuté udeliť výnimky pre niektorých pilotov, vrátane Fernanda. Možno by dávalo zmysel, keby sa pravidlá otvorili natoľko, aby tí, ktorí chcú nasadiť svojich budúcoročných jazdcov, tak mohli urobiť,“ povedal Mekies s odkazom na Carlosa Sainza, ktorý bude od budúceho roka pilotom Ferrari.

Koniec koncov, Renault bude ťažiť zo zmeny predpisov rovnakým spôsobom, ako mohli Ferrari či McLaren ťažiť z nasadenia Sainza, resp. Daniela Ricciarda. Na druhú stranu však jazdci majú s tímami uzavreté zmluvy do konca kalendárneho roka. Carlos Sainz bude ešte 31. decembra 2020 fakticky jazdcom McLarenu. Ak by sa pred 1. januárom objavil v garáži niekoho zo súperov, hrubo by tým porušil svoj súčasný kontrakt.

„Myslím, že zdravému rozumu by sa to nijako nepriečilo. Podľa mňa by to mal byť test určený len mladým pilotom. No keď sme už z nejakého dôvodu udelili výnimky trom alebo štyrom jazdcom, potom z čisto praktického hľadiska by sme boli radi, keby sme mohli do auta posadiť Carlosa,“ dodal Mekies.

Aj keby sa však Ferrari podarilo FIA presvedčiť, proti bude takmer určite Sainzov súčasný zamestnávateľ. McLaren a aj Racing Point totiž už skôr avizovali, že sa posezónnych testov nezúčastnia a na tomto postoji sa zdá sa nič nezmenilo.

„V prvom rade nikdy nebudeme na verejnosti hovoriť o detailoch zmlúv s našimi jazdcami. Pravidlá sú dosť jasné, takže nevidím žiadnu cestu, ako by sa Carlos mohol dostať do auta,“ vyhlásil šéf McLarenu Andreas Seidl. Jeho tímu by však tiež nezaškodilo, keby si auto a procesy v tíme mohol vyskúšať Daniel Ricciardo.

„Predpisy sú jasné, nesmieme tam jazdiť s aktívnym jazdcom Formuly 1. Preto sme sa rozhodli tieto testy vynechať. A platí to aj dnes, nemáme žiadne plány sa do týchto testov zapojiť,“ uzavrel Seidl.