logo F1online.sk

Vettel o kvalifikácii: Bude to zmätok

Sebastian Vettel
© Scuderia Ferrari Press Office
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík5. 12. 2020

Ferrari mali na bahrajnskom ovále čakať krušné chvíle. Na tejto trati rozhoduje pohonná jednotka a tú nemá Ferrari v tomto roku najlepšiu. Napriek tomu sa z tímu ozývajú hlasy, že tento týždeň by na tom Scuderia mohla byť lepšie.

Na tomto okruhu môže byť zásadným faktorom načasovanie a dávka šťastia. Kto sa dokáže zorientovať v premávke, prípadne nájsť kúsok voľného miesta, môže zo situácie vyťažiť. Riziko nejakej kolízie je na vonkajšej konfigurácii vyššie, než kdekoľvek inde.

„Celá trať je veľmi krátka, no počet áut sa nijako nemení. Očakávam teda, že v Q1 to bude veľmi tesné,“ povedal po sobote pilot Ferrari Sebastian Vettel. Ako by to mohlo vyzerať ukázala aj kvalifikácia Formuly 2, v ktorej na konfiguráciu okruhu kruto doplatil líder Mick Schumacher. Ten vo svojom rýchlom pokuse predbehol asi tri autá a s tým štvrtým, ktoré pilotoval Roy Nissany, kolidoval. Čoskoro pilot Haasu tak do pretekov odštartuje až z osemnásteho miesta, čo je komplikácia pre jeho majstrovské ambície.

„Ďalšia vec, ktorá tomu celému nepomáha je, že v prípravnom kole musíme ísť naozaj pomaly, aby sme schladili pneumatiky. To je pravdepodobne na tom celom najhoršie,“ vysvetlil Vettel.

„Bude to zmätok. Dúfam, že sa nič vážne nestane a všetci to zvládneme bez toho, aby sme si nejak prekážali alebo zostali zaseknutí v premávke.“

Na vonkajšom ovále, ktorý je klasickým vysokorýchlostným okruhom, očakávame problémy tímov s pohonnými jednotkami Ferrari. Podľa Vettela však na tom Ferrari môže byť prekvapujúco lepšie, než minulý týždeň.

„Myslím, že postup z prvej časti bude v pohode. Pokiaľ ide o postup do Q3, ten je podľa mňa možný, šance sú možno ešte vyššie, než minulý týždeň. Myslím si však, že to bude veľmi tesné. Kolo je krátke a rozdiely takmer žiadne. Stred poľa bol v tomto roku vyrovnaný, tu to bude ešte vyrovnanejšie,“ dodal Vettel.