logo F1online.sk

Kubica ľutuje rok vo Williamse: Všetci si teraz myslia, že nie som rýchly

Robert Kubica
© ART Grand Prix
Milan Kubala
Milan Kubala3. 12. 2020

Po sezóne vo Williamse už nikto nečaká, že by sme Roberta Kubicu mali ešte niekedy vidieť na pretekoch Formuly 1 ako riadneho pilota. Podľa skúseného Poliaka je to dôsledok uplynulej sezóny, ktorá zničila jeho reputáciu talentovaného a rýchleho jazdca.

Kubica tak v tejto sezóne pôsobí ako rezerva Alfy Romeo. Na trati sme ho videli minulý týždeň v rámci prvého tréningu, keď tímu pomohol vyhodnotiť technologický posun. Vedenie bolo s jeho spätnou väzbou spokojné, a preto podľa Frédérica Vasseura môžeme očakávať, že si do monopostu zasadne aj v prvom tréningu v Abú Zabí, a okrem toho aj na posezónnych “nováčikovských” testoch, na ktoré sa už chystá aj Fernando Alonso.

Do pretekov ale v najbližšej dobe nezasiahne, a okrem toho hrozí, že sa stiahne aj z pozície rezervného jazdca v F1. Jeho meno je totižto spájané s japonskou sériou Super GT. “Uvidíme, čo nám prinesie budúcnosť, všetko je v procese príprav. Najskôr budem musieť zistiť, čo budem ako pilot robiť, kde budem jazdiť. Potom uvidíme, či to bude možné skombinovať s mojou aktuálnou pozíciou.”

Návrat do F1 sa nekoná. “Pretože ľudia si myslia, že nie som rýchly,” myslí si Robert Kubica. “Minulý rok má svoje následky. Keby to dopadlo inak, pravdepodobne by som sa tu s vami teraz nerozprával, bol by som na trati.”

“Nechcem zachádzať do detailov, ale v tomto roku som ukázal, že viem jazdiť, ak mám na to podmienky. Ukázal som tiež, že nie som tak ďaleko za ostatnými,” pokračoval Poliak, no nevedno, na čo narážal. V DTM totižto veľa vody nenamútil. Skončil na predposlednom mieste s rovnakým počtom bodov ako posledný pre šampionát relevantný pretekár Fabio Scherer. Úplne posledného Benoita Tréluyera vynechávame, keďže absolvoval len dva preteky z osemnástich, keď nahrádzal Loica Duvala.

Kubicov návrat do Formuly 1 mohol dopadnúť šťastnejšie, keby mal k dispozícii lepšiu techniku. Fyzicky a jazdecky to stále vedel, tvrdí Kubica narážajúc na jeho prvý oficiálny test po VC Maďarska 2017.

“V Maďarsku som jazdil v monoposte F1 prvýkrát po šiestich rokoch. Zajazdil som tretí najlepší čas (štvrtý, pozn. red.) a v štyridsiatkach odjazdil skoro 150 kôl. Možno mi na jedno kolo chýbala nejaká desatinka, ale to isté platilo aj pre jazdcov, ktorí mali len niekoľkomesačnú prestávku a nemajú žiadne obmedzenia,” vysvetľuje Kubica. “Na tréning potrebujete mať čas.”

“Mohol by som teraz vypichnúť konkrétne udalosti z minulého roka, ale stačí, keď poviem, že to bolo ťažké. A potom som mal dni ako v Barcelone 2020, kde som po dlhej prestávke sadol do auta a okamžite som mal dobrý pocit. Stále viem jazdiť rýchlo,” zdôraznil víťaz VC Kanady 2008.

Súvisiace články