logo F1online.sk

Carey: Ani potvrdenie prípadu COVID-19 nepovedie k zrušeniu pretekov

fanúšikovská zóna na Red Bull Ringu
© Getty Images / Red Bull Content Pool
Ladislav Király
Ladislav Király3. 6. 2020

Keď sa sezóna Formuly 1 začínala v pôvodnom termíne, nedopadlo to dobre. Práve sme boli svedkami nástupu nového typu koronavírusu a ešte pred začiatkom piatkových tréningov sa rozhodlo, že z Veľkej ceny Austrálie napokon nič nebude.

Stačil jeden jediný pozitívny prípad nákazy, po ktorom predstavitelia McLarenu svoj tím z pretekov stiahli. Ostatní následne ešte hodnú chvíľu uvažovali o tom, či budú alebo nebudú pokračovať, ale nakoniec z toho nič nebolo. Nehrozí však niečo podobné aj 5. júla v Rakúsku, prípadne v niektorých ďalších pretekoch?

„Ak u jednotlivca bude pozitívny nález, tak to nepovedie k zrušeniu pretekov,“ povedal šéf Formuly 1 Chase Carey v rozhovore pre oficiálnu stránku Formuly 1. „Tímy nabádame k tomu, aby mali pripravené potrebné procedúry a ak bude musieť byť jednotlivec umiestnený do karantény, bude v karanténe v hoteli a budú ho musieť nahradiť iným človekom.“

„Ak by niektorý tím do pretekov nenastúpil, tak nepríde k ich zrušeniu. Budeme mať pripravené procedúry, že ani nájdenie pozitívneho prípadu nepovedie k zrušeniu. A ak bude pozitívny jazdec, tímy majú pripravených náhradníkov.“

Vyzerá to tak, že úvodné preteky sa uskutočnia bez divákov, tímy budú na podujatia letieť chartrovými letmi a ich zamestnanci budú izolovaní od miestneho obyvateľstva. Kontakty budú ozaj minimálne a podľa Careyho sú pravidlá v tejto chvíli stanovené už na 80 až 90 stranách. Týkajú sa cestovania, hotelov, stravovania i správania v priestoroch okruhov.

Jednotlivé stajne budú môcť na trať priniesť maximálne 80 ľudí, aj keď inokedy je ich zvyčajne okolo 130. Predpokladá sa, že celkovo by na okruhu mohlo byť okolo 1 200 ľudí.

„Všetkých otestujeme ešte predtým, ako prídu na okruh a potom sa bude testovať každé dva dni. Ak objavíme nález, máme pripravené procesy… V mnohých smeroch to bude od okamihu nastúpenia na chartrový let ako život v bubline. Presun do hotela bude kontrolovaný a rovnako kontrolovaný bude aj presun na trať a naspäť,“ pokračoval Carey.

Na druhej strane je jasné, že nebude možné dodržiavať dvojmetrové odstupy. „Keď auto príde do boxov a potrebuje vymeniť štyri pneumatiky, tak medzi tými ľuďmi nebudeme mať dva metre. Musíme však mať pripravené procedúry na to, aby sme všetky riziká zvládli.“

„Ak by sme neboli vysoko presvedčení o tom, že máme všetky potrebné procedúry, expertízu a schopnosti na to, aby sme zabezpečili bezpečné prostredie a dokázali zvládnuť akýkoľvek možný problém, tak by sme do toho nešli,“ ubezpečil Chase Carey.