logo F1online.sk

Careyho vraj nahradí Domenicali

Stefano Domenicali
© Scuderia Ferrari
Ladislav Király
Ladislav Király23. 9. 2020

Keď spoločnosť Liberty Media prevzala Formulu 1 pod svoje krídla, Bernieho Ecclestona ako najvyššieho bossa nahradil Chase Carey. Aktuálne to však vyzerá tak, že jeho dni sú po počiatočnom snažení a stabilizovaní situácie pomaly zrátané a začne sa venovať iným projektom. Jeho pozíciu by mal pritom podľa stránky RaceFans zaujať Stefano Domenicali.

Carey mal toho na svojich pleciach veľmi veľa. Po Ecclestonovom odchode začal pracovať hlavne na oživení marketingu, na hľadaní nových partnerov, na väčšej otvorenosti Formuly 1, ale napríklad aj na zvýšení aktivity na sociálnych sieťach.

Keď tieto úlohy zvládol, čakali ho náročné rokovania, pretože Concorde Agreement upravujúca vzťahy medzi tímami, Manažmentom F1 (FOM) a Medzinárodnou automobilovou federáciou (FIA) platila len do konca roku 2020. Aj toto zvládol a v športe i naďalej ostanú všetky tímy.

Nuž a aby toho nebolo málo, prišla globálna pandémia a neskutočne ťažký rok 2020, v rámci ktorého bolo potrebné vyjednať v podstate celkom nový kalendár. Tieto úlohy ho podľa všetkého dosť vyčerpali a prejde na inú, doposiaľ nezverejnenú pozíciu.

Nahradiť by ho mal Stefano Domenicali, ktorý od roku 1991 pôsobil vo Ferrari a v roku 2007 vymenil športového riaditeľa Jeana Todta. Na tejto pozícii ostal až do roku 2014, avšak keď sa Ferrari s Fernandom Alonsom nepodarilo získať titul, musel odísť. Teraz na dôležitých pozíciách paradoxne doplní svojich niekdajších kolegov: Todt je prezidentom FIA a Ross Brawn riaditeľom F1 pre motoršport.

Päťdesiatpäťročný Domenicali sa narodil v Imole a vyštudoval na univerzite v Bologni. Od konca roku 2014 pôsobil vo FIA, kde bol šéfom komisie monopostov. V roku 2016 sme ho už registrovali v pozícii výkonného riaditeľa spoločnosti Lamborghini, ktorá je vraj aktuálne na predaj.

Ak by sme mali veriť informáciám RaceFans, Domenicali na novú pozíciu nastúpi ešte pred začiatkom novej sezóny.