logo F1online.sk

Máli sa vám 23? Carey už avizuje ročník s 24 pretekmi a rotáciou

Štart VC Turecka 2020
© Racing Point
Milan Kubala
Milan Kubala20. 11. 2020

Sezóna 2021 by mala byť rekordná. Ak všetko pôjde podľa plánu, ktorý si stanovila Liberty Media, tak nás čaká až 23 podujatí. Tu sa však nezastavujeme, avizuje Chase Carey. Šampionát sa v nasledujúcich rokoch ešte rozrastie.

V niektorých tímoch už začínajú mať z plánov Liberty zimomriavky. Hovoria, že 23 veľkých cien je na hranici únosnosti. Mechanikov budú musieť zrejme rozdeliť do dvoch skupín, pričom tie sa budú na pretekoch striedať. Ľudia na niektorých pozíciách však musia byť na pretekoch prítomní vždy. Ich čaká hustý rok na cestách.

A nebudú presýtení aj diváci? Keby sa do kalendára aspoň začlenili okruhy, ktoré sa tento rok prekvapivo objavili a ponúkli skvelú šou… Podľa Careyho to môže byť realitou, prezradil na virtuálnom stretnutí s investormi.

“Už rozmýšľame nad obdobím po roku 2021 a stále sa cítime skvelo z toho nadšenia záujemcov o hostenie F1,” cituje Chasa Careyho Autosport. “Mnohé lokality, na ktorých sme tento rok pretekali, prejavili veľký záujem o nové preteky. Niektoré krajiny majú väčší záujem ako kedykoľvek predtým.”

“Očakávame, že v najbližších pár rokoch sa posunieme ku kalendáru s 24 podujatiami. Pár pretekov bude pravdepodobne rotovať, takže dokážeme umiestniť aj niekoľkých nových partnerov. Tie budú ale v obmedzenej miere, keďže dlhodobé partnerstvá zostávajú našou prioritou,” dovysvetlil odchádzajúci šéf F1.

Čo to pre kalendár znamená? Bohaté krajiny, ktoré aj najväčším dielom prispievajú Formule 1, zostanú v kalendári každoročne. Tie menej bohaté sa zas budú po roku striedať, ako sa pred rokmi pri organizovaní VC Nemecka striedal Hockenheim s Nürburgringom.

Otázkou je, či sa 23-pretekový kalendár podarí zrealizovať, ak bude vo svete aj naďalej zúriť koronavírus. Podľa Careyho už má Formula 1 recept na to, ako ho zvládnuť.

“Nielen, že sme si udržali naše vzťahy s promotérmi, ale sme ich ešte utužili. Obnovili sme zmluvy pre budúci rok, a to pri zvýhodnených podmienkach,” prezrádza Carey. “Máme v pláne podujatia s divákmi, ktorým ponúkneme zážitok, ktorý sa bude viac blížiť normálu. Očakávame, že tento záväzok si splníme.”

“Dokázali sme, že vieme bezpečne cestovať a organizovať veľké ceny. Naši promotéri postupne uznávajú túto potrebu hýbať sa vpred a držať vírus pod kontrolou. V skutočnosti chcú viacerí organizátori využiť našu platformu na to, aby ukázali svetu, že sa posúvajú vpred,” dopĺňa šéf F1.