logo F1online.sk

Ferrari má v novej Concordskej dohode naďalej garantované právo veta

Chase Carey
© FOM
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík1. 9. 2020

Na svete je nová Concordská dohoda, ktorá bude platiť v rokoch 2021 až 2025. Podpísalo ju všetkých desať súčasných tímov. Prináša dôležité zmeny v distribúcii príjmov i potvrdenie dôležitosti Ferrari pre Formulu 1.

Najdôležitejšou a aj najdiskutovanejšou témou bola samozrejme distribúcia príjmov. Volania po spravodlivejšom rozdelení ziskov z predaja televíznych práv a prize money boli vyslyšané. To posilní malé tímy a za ideálnych okolností i priláka ďalšie. Zatiaľ sme sa však nedozvedeli špecifické čísla, tie nepoodhalil ani šéf Liberty Media Chase Carey.

„Predošlý spôsob prerozdelenia príjmov sa nám nepozdával, pristúpili sme preto k niečomu vyváženejšiemu, niečomu, čo bude naďalej prihliadať na výsledky na trati, no zároveň dá každému príležitosť udržať svoj biznis v zdraví a zaručí mu zdroje potrebné pre úspech na trati,“ povedal v rozhovore pre televíziu Sky Sports Carey.

„Keď to skombinujete s rozpočtovým stropom, bude to podľa nás základ pre omnoho väčšiu konkurencieschopnosť a zdravší šport.“

Ferrari, ktoré je ako jediný tím v športe už od jeho počiatku, malo v predchádzajúcich dohodách zakaždým nejakú tú výhodu navyše. Na tom sa nezmení nič ani s príchodom novej „Concorde agreement“ a mnohými kritizované právo veta si Scuderia ponechá aj v najbližších piatich rokoch, hoci ani v tomto smere Carey „nezabŕdol“ do detailov.

„Ferrari je v tomto športe najdlhšie spomedzi všetkých ostatných účastníkov. Za to mu patrí určité uznanie, a to sa premietlo aj do niektorých ich práv. Myslím, že sme sa im dostatočne venovali, ale áno, naďalej uznávame jedinečné postavenie Ferrari v rámci tohto športu,“ priznal Carey, ktorý zároveň dodal, že niektoré práva boli v rámci riadiacej štruktúry trochu upravené, no neuviedol žiadne detaily.