logo F1online.sk

Formula 1 bude finančne podporovať slabo zastúpené skupiny ľudí v športe

Chase Carey
© FOM
Milan Kubala
Milan Kubala25. 6. 2020

Formula 1 pokračuje v predstavovaní opatrení v rámci iniciatívy #WeRaceAsOne. Vo štvrtok popoludní prezradila, že chce pomôcť zvýšiť mieru diverzity v športe aj finančnou podporou. Tú bude adresovať predovšetkým tým skupinám obyvateľstva, ktoré vo Formule 1 chýbajú najviac.

V spolupráci s Medzinárodnou automobilovou federáciou chce Liberty nájsť spôsob, ako už od motokár “systematicky búrať bariéry” a podporovať mladé jazdecké talenty zo všetkých skupín. “Udalosti z posledných dní upozornili na dôležitosť tohto problému, na potrebu urýchliť tento proces a podniknúť ďalšie kroky k tomu, aby sme náš šport spravili lepším, a aby sme pozitívne vplývali na svet, v ktorom žijeme,” píše sa v stanovisku Formuly 1.

Dosiahnuť to chce prostredníctvom novej pracovnej skupiny, ktorej úlohou bude “načúvať a identifikovať vhodné aktivity, ktoré zvýšia diverzitu a inklúziu vo Formule 1.” Pracovná skupina bude zostavená v priebehu najbližších mesiacov. Vypočuje si názory pilotov a tímov, no nechá si poradiť aj externými odborníkmi na inklúziu.

“Pracovná skupina sa bude špecializovať na vyhľadávanie príležitostí zamestnania a vzdelania pre slabo zastúpené skupiny vo Formule 1,” uvádza ďalej správa. “A to vrátane kariér v oblastiach STEM (veda, technika, technológia, matematika, pozn. red.). Popri pracovnej skupine tiež prevezmeme iniciatívu a založíme nadáciu, ktorá bude primárne, ale nie výlučne, finančne podporovať stáže v rámci Formuly 1 pre slabo zastúpené skupiny, aby sme zabezpečili, že dostanú šancu využiť svoj plný potenciál a budú mať na dosah sľubnú kariéru v tomto športe.”

Iniciatívu podporuje aj sám Chase Carey, ktorý na účely zvýšenia diverzity v športe prispeje čiastkou jedného milióna dolárov z vlastných zdrojov.

“Plne si uvedomujeme, že Formula 1 musí byť inkluzívnejšia a rozmanitejšia,” hovorí Chase Carey. “Vlani sme predstavili stratégiu, ktorá vylepší pozíciu nášho športu, ale potrebujeme a chceme toho spraviť viac.”

“Preto zakladáme pracovnú skupinu. Chceme dať ľuďom zo všetkých vrstiev šancu pracovať vo Formule 1, a to bez ohľadu na ich pohlavie, pôvod, sexuálnu orientáciu či fyzické predispozície,” uviedol šéf Formuly 1.