logo F1online.sk

Carey očakáva, že ešte môžu nejaké preteky vypadnúť

štartový rošt v Silverstone
© Pirelli Motorsport
Milan Kubala
Milan Kubala4. 6. 2020

Zatiaľ poznáme prvých osem veľkých cien ročníka 2020. Aby dostala Formula 1 — a hlavne tímy — peniaze z televíznych práv, Chase Carey a spol. ich musí zabezpečiť ešte ďalších sedem. Carey sa zatiaľ nebojí, že by sa nepodarilo naplniť kalendár, hoci si uvedomuje, že hlavne v zámorských krajinách môže dôjsť k viacerým odrieknutiam.

“Plavíme sa neprebádanými vodami,” zhodnotil Chase Carey. “Máme zastretý výhľad za pomerne krátkym časovým horizontom. Sme v spojení s organizátormi a s každým komunikujeme. Všetci sa však trápia s tým, že nevedia, čo do budúcna čakať.”

Po európskej časti sezóny by mali prísť veľké ceny v Singapure, Rusku, Japonsku, USA, Mexiku, Brazílii a Abú Zabí. Ak by sa uskutočnili všetky, dĺžka kalendára by postačovala, no je kľúčové mať aj niečo v zálohe.

Má Formula 1 stanový termín, do ktorého musia organizátori spomenutých pretekov rozhodnúť, či sa u nich bude tento rok jazdiť? “Žiaden deadline si teraz nebudeme stanovovať. Všetko sa vyvíja veľmi rýchlo, deadline by len vytvoril tlak, ktorý by teraz nebol vhodný. Naším cieľom je mať pred koncom júna predstavu o kalendári — ak ho už nebudeme mať skompletizovaný.”

Preto je nutná dostatočná flexibilita. V prípade Európy túto flexibilitu ponúka nemecký Hockenheim, ktorý je pripravený zaskočiť za prípadný výpadok na strane iného organizátora. “Máme aj pár iných možností, ak sa niečo nevydarí. Predpokladáme, že v kalendári sú ešte stále podujatia, ktoré sa neuskutočnia. Máme však viac možností.”

“Bezpečnosť má stále najvyššiu prioritu. Chceme si byť istí, že čo najlepšie rozumieme tomu, čo treba zariadiť a s akými problémami sa potýkame. Nechceme nič uponáhľať, musíme sa rozhodnúť správne,” dodal Carey.