logo F1online.skF1online.sk

Švarcmanova potenciálna kariéra v F1 začne penalizáciou

Robert Švarcman
© X/Sauber
Matúš Pavlík
Matúš Pavlíkvčera 23:03

Robert Švarcman nastúpil do prvého voľného tréningu v monoposte Sauberu. Tím si týmto splnil povinnosť a nasadil v priebehu sezóny dvakrát nováčika. Ruský pretekár s izraelskou licenciou však porušil pravidlá a aj keď vo Formule 1 nesúťaží, komisári ho museli potrestať.

Kmeňový jazdec Ferrari, ktorý v súčasnosti pôsobí v Majstrovstvách sveta vytrvalostných pretekov, sa počas červenými vlajkami prerušovaného prvého tréningu dopustil predbiehania pod žltými vlajkami. Tými maršali mávali v mieste kolízie Olivera Bearmana s Alexom Albonom.

Keďže Švarcman v deviatej zákrute predbehol Júkiho Cunodu práve v mieste, kde sa mávalo žltými vlajkami, komisári nemali na výber a udelili mu trest straty piatich miest na štarte. „Po incidente v deviatej zákrute Švarcman minul žltú vlajku, potom dvojitú žltú vlajku a následne vo veľkej rýchlosti predbehol Cunodu v mieste, kde platila žltá výstraha,“ uviedli komisári vo svojom rozhodnutí.

Hovoríte si, no dobre, veď to musí byť trest, ale ako ho potrestajú, keď nie je pilotom Formuly 1, ale sa „iba“ zúčastnil voľného tréningu ako junior? Jednoducho. Ak sa niekedy v budúcnosti dostane do Formuly 1, alebo naskočí ako náhradník, tento trest si odpyká. Či sa tak stane, to nevieme my, ani komisári. Všetci však vieme, že keď sa tak stane, Švarcman odštartuje o päť miest nižšie, ako sa kvalifikoval.

„Udelený trest je obvyklý za predbiehanie pod dvojitými žltými vlajkami. Komisári si uvedomujú, že jazdec nefiguruje na štartovej listine pretekov, ale udelili obvyklý trest,“ uviedli komisári.

Je to trochu kuriózna situácia, ale aj také prináša motoršport. Ak sa Švarcman svojej premiéry dočká, určite mu trest nepokazí radosť. Dúfajme, že dovtedy na penalizáciu nezabudneme.

Súvisiace články

Diskusia