logo F1online.sk

Na Haas som si zvykol rýchlo, hovorí Švarcman

Robert Švarcman2
© Twitter/Ferrari Driver Academy
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík15. 12. 2021

Možno trochu dôvod na zamyslenie. Robert Švarcman sedel v tohtoročnom monoposte Haasu prvýkrát v živote a zajazdil s ním rýchlejší čas než Nikita Mazepin pri svojej 22. kvalifikácii s tým istým autom. Ruský mladík ešte nevie, čo bude robiť v budúcom roku, no svojim stredajším výkonom v najslabšom aute ročníka 2021 rozhodne upútal pozornosť.

Haas dostal v stredu na posezónnych testoch od FIA výnimku a mohol nasadiť neupravený monopost s trinásťpalcovými pneumatikami. Do tohto auta zasadol práve Švarcman, ktorý na konci dňa zajazdil absolútne najrýchlejší čas stredajšieho programu. Bol o viac ako tri desatiny rýchlejší než Nikita Mazepin v sobotnej kvalifikácii v Abú Zabí.

Pritom to je v podstate priame porovnanie. Rovnaké auto, rovnaká trať, rovnaké pneumatiky, rovnaká hodina a takmer identické teploty. Švarcman, ktorý v tomto aute sedel prvýkrát v živote, dokázal poraziť Mazepina s kompletnou sezónou v Haase na konte.

„Tieto dva dni boli veľmi, veľmi pekné, som šťastný a veľa som sa toho naučil, čo je pozitívne. Dokázal som zakaždým postupovať a zlepšovať sa. Celkovo je to za dva dni (prvý deň jazdil s Ferrari, pozn. red.) viac ako dvesto kôl, čo je dosť veľa. Bolo potešením jazdiť včera s Ferrari a takisto pre mňa bolo potešením jazdiť s Haasom,“ povedal spokojný Švarcman po stredajších jazdách.

„Je to odlišný tím a odlišné prostredie, takže som potreboval nejaký čas zvyknúť si na to. Zvykol som si však dosť rýchlo. Tím a ľudia okolo neho sú naozaj skvelí. Boli spokojní s tým, čo sa sme urobili. Skúšali sa rozličné veci a všetko dopadlo dobre, takže pozitívny testovací deň,“ dodal Robert.

Rodák z Petrohradu sa po dvoch rokoch lúči s Formulou 2. Vlani skončil na celkovom štvrtom mieste, v tomto roku sa posunul na druhé. Aktuálne má na svojej superlicencii už 100 bodov (nevyhnutné minimum je 40), takže by sa mohol s čistým svedomím posunúť do Formuly 1. Podobne ako jeho tímový kolega z tímu Prema, Oscar Piastri, si však miesto nenašiel. Čo ho teda čaká v roku 2022?

„Určite nezostanem vo Formule 2. Už som povedal, že tam končím. Druhé miesto je pre mňa dobré a bola to krásna skúsenosť, no je čas posunúť sa ďalej,“ povedal Švarcman.

„Sústredím sa na Formulu 1, chcem s ňou byť naplno spojený a dostať čo najviac príležitostí si zajazdiť s nejakým monopostom. Verím, že v roku 2023 sa naskytne nejaká príležitosť v F1 aj pretekať. To je môj cieľ. Čo budem robiť v budúcom roku? Uvidíme, v súčasnosti to ešte nie je isté,“ dodal ruský pretekár.

Súvisiace články