logo F1online.sk

Švarcman si zaslúži miesto v F1, myslí si Binotto

Robert Švarcman
© Twitter/Scuderia Ferrari
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík21. 9. 2022

Nový Nyck de Vries? Robert Švarcman sa síce nestal šampiónom Formuly 2, ale počas oboch svojich sezón v tejto juniorskej sérii naň siahal. Ruský pretekár, ktorý má aj izraelský pas, skončil ako nováčik tretí v európskej Formule 3, ako nováčik sa stal šampiónom Formuly 3 a počas svojich dvoch rokov vo Formule 2 skončil najprv celkovo štvrtý, potom druhý. K prestupu do Formuly 1 sa však nikdy realisticky nepriblížil, čo je podľa Mattiu Binotta chyba.

Švarcman bol dlhé roky veľkou nádejou akadémie Ferrari. Tento rok strávil ako testovací jazdec talianskej stajne a prvýkrát v kariére vôbec nepretekal. Aj keď Robertovi chýba „svätý grál“, teda titul v F2, jeho potenciál je nespochybniteľný.

Zaujal tiež na konci minulej sezóny, keď na testoch v Abú Zabí prekonal čas Nikitu Mazepina z kvalifikácie. Švarcman vtedy sedel v monoposte Haasu prvýkrát v živote, mal k dispozícii len pár mäkkých pneumatík, no s časom Mazepina (ktorý v tom aute odjazdil celú sezónu) si bez väčších problémov poradil.

Aj keď je jeho cesta podobná tej Nycka de Vriesa, o jeho potenciálnom prestupe sa v tomto roku nijak neuvažuje, čo je podľa slov jeho šéfa chyba.

„Robert je fantastický jazdec,“ prehlásil Mattia Binotto. „Kedykoľvek jazdil s Formulou 1, bol veľmi rýchly. Niektorí jazdci sú možno skvelí s Formulou 3 a Formulou 2, ale už nie takí dobrí s Formulou 1.“

„Myslím si však, že Robert je pravý opak. Určite bol skvelý vo Formule 3 aj Formule 2, ale vo Formule 1 je skrátka veľmi, veľmi silný. Je to škoda, že momentálne nemá žiadne miesto,“ dodal švajčiarsky rodák.

Ten svojho zverenca pochválil za jeho „neviditeľnú prácu“, keďže Švarcman momentálne pracuje v zázemí stajne v Maranelle a podieľa sa na príprave tímu. „V tomto roku toho veľa odjazdil na simulátore. Veľa pracoval a pomáhal tímu pri vývoji súčasného auta,“ hovorí Binotto.

„Myslím si, že sa zlepšil ako jazdec, rozvíjal svoje schopnosti a dnes je omnoho vyspelejší, dokonca aj v porovnaní s minulým rokom. Preto si podľa mňa zaslúži miesto vo Formule 1.“

„Vieme, že za danej situácie je to veľmi ťažké, ale dúfajme, že v budúcnosti sa to podarí,“ dodal šéf Ferrari.

Tím sa Švarcmanovi za jeho služby odmení aspoň tak, že mu dá šancu zajazdiť si v prvom voľnom tréningu na Veľkej cene USA. Rodák z Tel Avivu má nemalé skúsenosti s minuloročným autom i tým z roku 2018. Toto preňho bude prvá príležitosť zajazdiť si tiež s novou generáciou monopostov.