logo F1online.sk

Testovací pilot Ferrari Robert Švarcman bude jazdiť pod izraelskou vlajkou

Robert Švarcman
© Scuderia Ferrari Press Office
Milan Kubala
Milan Kubala23. 4. 2022

Ruský pretekár Robert Švarcman si v tejto sezóne plní úlohy testovacieho jazdca Scuderie Ferrari, čo ho predurčuje k tomu, aby sa zúčastňoval piatkových tréningov či testovacích jázd. Na nich sa však nepredstaví ako ruský jazdec, ale siahne po izraelskej pretekárskej licencii, prezradil šéf Maranella Mattia Binotto.

Ferrari vo februári oznámilo, že dva piatkové tréningy sezóny 2022 by mali patriť Robertovi Švarcmanovi. Tieto plány sa však skomplikovali o pár týždňov neskôr, keď Rusko zaútočilo na Ukrajinu a Medzinárodná automobilová federácia vystavila ruským a bieloruským pretekárom červenú.

Aby sa mohli zúčastňovať podujatí FIA, musia podpísať vyhlásenie, v ktorom sa zaväzujú k tomu, aby nijako nepodporovali inváziu Ruska na Ukrajine, a v neposlednom rade musia pretekať pod neutrálnou vlajkou, prípadne s licenciou nepenalizovanej krajiny. Aby Robert Švarcman mohol jazdiť a splnil túto podmienku, ruskú pretekársku licenciu vymení za izraelskú.

“V prvom rade treba povedať, že Robert sa narodil v Izraeli. Má izraelský pas a má aj licenciu, ktorá nie je ruská,” uviedol Mattia Binotto v sobotu na tlačovke. Švarcman zašiel ešte ďalej a vzdáva sa aj svojich ruských sponzorov. “Zároveň sa dohodol s ruskými spoločnosťami, že preruší s nimi všetky styky.”

“Momentálne je stále naším testovacím jazdcom a aj ním zostane. Ak do budúcna budeme mať príležitosť ponúknuť mu jazdu, tak ho pravdepodobne necháme jazdiť,” ozrejmil šéf talianskej stajne.

Podľa portálu racefans.net navyše platí, že Švarcman ako držiteľ izraelskej licencie nebude musieť podpísať ani vyhlásenie o zdržaní sa prejavov podpory Rusku.