logo F1online.skF1online.sk

Podľa Albona aj Bearman a Colapinto mohli prispieť k Ricciardovmu koncu

Júki Cunoda, Franco Colapinto, Alex Albon a Daniel Ricciardo
© Getty Images/RB Content Pool
Milan Kubala
Milan Kubala14. 10. 2024

Zvyšok sezóny v Racing Bulls bude patriť dvojičke Júki Cunoda a Liam Lawson. Daniel Ricciardo sa musel porúčať predčasne po tom, čo nenaplnil očakávania a nepredviedol dostatočne dobré výkony na návrat do Red Bullu. Nemohol však predsa len dokončiť aktuálnu sezónu? Svoju úlohu v tomto príbehu zohralo viacero faktorov a podľa Alexa Albona aj dvojica mladíkov Ollie Bearman a Franco Colapinto.

Rozhodnutie červených býkov bolo napokon neľútostné. Športový poradca stajne Helmut Marko naznačul, že by ho oznámil aj skôr, keby neexistovala taká dohoda so sponzormi, a tak sme sa s Austrálčanom definitívne lúčili až po skončení pretekov v Singapure.

Sekera však začala padať oveľa skôr, keď Ricciardo nedokázal podávať dostatočné výkony, nuž a nabrala ešte vyššiu rýchlosť, keď Ollie Bearman a Franco Colapinto pozitívne prekvapili svet Formuly 1.

“Je to tvrdé, Daniela mám naozaj rád. Je to super človek a aj skvelý ambasádor pre tento šport,” povedal pre motorsport.com Alex Albon. “Ohľadom samotného rozhodnutia toho nemôžem veľa povedať. Mám však dojem, že v istom zmysle bol Red Bull motivovaný myslieť na mladých jazdcov aj pre fakt, že sa Olliemu a Francovi tak dobre darilo. Liam odviedol naozaj dobrú prácu.”

“Ale, samozrejme, súcitím s Danielom. Myslím si, že je to viac než čokoľvek iné super pilot. Určite nájde pôdu pod nohami a do niečoho sa pustí. Neviem, čo to bude,” zamyslel sa thajsko-britský pretekár.

Red Bull bol o to viac motivovaný nasadiť na zvyšné veľké ceny niekoho zo svojich juniorov, že v ére súčasných monopostov je najhodnotnejšie len porovnanie priamo na trati v rovnakých monopostoch. Mohli sme to vidieť aj na príklade Bearmana a Colapinta, ktorí vo Formule 2 nespravili dieru do sveta. Porovnať si preto Júkiho Cunodu a Liama Lawsona bude užitočné, ak sa má naplniť túžba Helmuta Marka mať v roku 2025 vedľa Maxa Verstappena jazdca z akadémie.

Ricciardo si už vtedy bude hľadať nové pôsobisko, alebo si ešte bude užívať voľno. “Viem si predstaviť, že by sa pustil do niečoho ako NASCAR. On si svoj život užíva a má spojenie s USA, takže si viem predstaviť niečo také,” prezradil Albon.

Ricciardo na začiatku víkendu v Singapure prezradil, že pred IndyCar a oválovým pretekaním má dosť veľký rešpekt, no NASCAR predsa len nie je celkom za horizontom. Otázka však znie, či ho to bude dostatočne baviť.

“Som fanúšikom NASCAR aj iných foriem motoršportu,” uviedol Daniel Ricciardo. “Bude ma však napĺňať niečo iné, keď som už bol tu a zažil som všetky vrcholy aj pády? Nie je žiadna garancia, že budem robiť aj niečo iné. Skutočne ma to uspokojí a dá mi to, po čom túžim? Neviem. Asi by som povedal, že skôr nie ako áno.”

Súvisiace články

Diskusia