logo F1online.skF1online.sk

Steiner: Ak sa Hamiltonovi podarí získať titul vo Ferrari, skončí vo Vatikáne

Lewis Hamilton, Frédéric Vasseur a Charles Leclerc
© Threads/Karen Chinchilla
Milan Kubala
Milan Kubaladnes 10:17

Fanúšikovia Ferrari už na začiatku tejto sezóny prichádzali na veľké ceny s vtipnými transparentmi, na ktorých sme mohli vidieť Freda Vasseura, Lewisa Hamiltona a Charlesa Leclerca ako strojicu svätcov. Podľa Günthera Steinera sa sedemnásobný majster sveta môže stať skutočným svätcom, keď dokáže splniť si svoj najväčší cieľ a vybojoval v červenej kombinéze majstrovský titul.

Kariéra Lewisa Hamiltona je spätá s Mercedesom už od úplného začiatku. O rok sa prvýkrát posadí do monopostu, ktorý nebude poháňaný nemeckým agregátom, a pokúsi sa získať si srdcia aj talianskych fanúšikov.

Günther Steiner v najnovšom podcaste Beyond the Grid najskôr pripomenul, že Hamilton už v skutočnosti nikomu nemusí nič dokazovať, ale to neznamená, že by nemal žiadne ďalšie veľkolepé ciele. “Už teraz za sebou zanecháva obrovský odkaz, veď vyhral sedem titulov,” hovorí bývalý šéf Haasu. “Myslím si, že sa chce pokúsiť spraviť niečo kúzelné a doviesť Ferrari späť k vyhrávaniu šampionátov. Podľa mňa ho toto ženie vpred. Ja som sa s ním o tom nerozprával, ale vidím, že toto je jeho motivácia, prečo tam šiel.”

“Veď už som najlepší pilot všetkých čias, vyhral som sedem titulov,” pokúsil sa vcítiť do Lewisa Hamiltona. “Čo ešte by som mohol spraviť? V Mercedese by som azda mohol vyhrať svoj ôsmy titul, ak by odviedli dostatočne dobrú prácu, no ak vyhrám ôsmy titul vo Ferrari alebo ho získam pre Ferrari — no, veď on skončí vo Vatikáne!”

Steinera vôbec neprekvapuje, že sa “na staré kolená” rozhodol pustiť do celkom nového projektu namiesto toho, aby pokojne ukončil kariéru v Mercedese a ešte využil pohonnú jednotku, od ktorej sa v súvislosti s rokom 2026 veľa očakáva.

“Všetci jazdci to chápu. Ferrari je vo Formule 1 najdlhšie zo všetkých. Ferrari bez Formuly 1 nie je Ferrari, a Formula 1 bez Ferrari nie je Formula 1. Tento vzpínajúci sa koník so sebou prináša isté čaro,” chápe atraktivitu Scuderie Steiner, ktorý pripomenul aj dobrý vzťah Lewisa Hamiltona s Frédéricom Vasseurom. “On je v dobrej pozícii. S Fredom Vasseurom sú si veľmi blízki, dobre sa poznajú, vyhrávali spoločne v juniorských šampionátoch. Sú si veľmi blízki a pokúsia sa dosiahnuť niečo spoločne. Ak sa im to podarí, pre oboch to bude niečo skvelé.”

Ešte predtým však bude musieť poraziť svojho tímového kolegu. Pre oboch to bude veľký test, no Charles Leclerc bude mať v internom súboji jednu nevýhodu. Najbližšie roky budú preňho príležitosťou sa posunúť ďalej.

“Myslím si, že Charles sa od Lewisa môže niečo naučiť. Lewis je jazdcom, ktorý len veľmi zriedka spraví nejakú chybu, je to veľmi kompletný jazdec,” hodnotí 59-ročný Talian. “Videl toho veľa, zažil toho veľa aj mimo motoršportu. Stále sa koncentruje na preteky, ale popri tom robí aj množstvo iných vecí. Niekedy sa zamyslíte, ako to vlastne dokáže. On sa však veľmi dobre pripravuje, čo sa naučil v priebehu rokov.”

“Charles je chytrý chlapec, pozrie sa na to a povie si, že môže byť rovnako úspešný. Myslím si, že Charles z jazdeckého hľadiska dokáže niečo vytiahnuť z rukáva, za Lewisom nezaostáva, no Lewis ako pretekár je kompletnejší. Rýchlosť majú obaja, ale on je kompletnejší. Charles je mladší a chýbajú mu Lewisove skúsenosti, takže podľa mňa sa od neho môže niečomu priučiť,” dodal Steiner.

Súvisiace články

Diskusia