logo F1online.skF1online.sk

Sainzovo víťazstvo v Singapure Leclerca zasiahlo, hovorí Jock Clear

Charles Leclerc
© SF Press Office
Matúš Pavlík
Matúš Pavlíkdnes 01:01

Charles Leclerc zažíva jednu zo svojich najlepších sezón. Monačan má dlhodobo povesť jazdca, ktorý je bleskurýchly v kvalifikáciách, ale v pretekoch to nedokáže poskladať dokopy. To je podľa výkonnostného inžiniera Ferrari Jocka Cleara nespravodlivé hodnotenie, ale jedným dychom dodáva, že Charles urobil v pretekovom tempe viditeľný pokrok.

Nesmierne skúsený anglický inžinier patrí k ľuďom, ktorí Leclerca veľmi dobre poznajú. Viackrát svojho zverenca vyzdvihoval ako budúceho majstra sveta a Charles neraz všetkým dokázal, že disponuje nesmiernou prirodzenou rýchlosťou. Ak však chcete dokráčať na samotný vrchol, tak potrebujete niečo navyše, najmä v deň, keď sa bojuje o 25 bodov.

„Dobre odpovedal na skutočnosť, že má po svojom boku veľmi silného tímového kolegu,“ vyhlásil Clear v podcaste F1 Nation. „Dlho sme hovorili o Carlosových kvalitách a o fakte, že nemá takú rýchlostnú prevahu, akú Charles ukazuje v kvalifikáciách.“

„Keď sa pozriete na minuloročné preteky v Singapure, ten deň Charlesa zasiahol. Pred tým víkendom bol práve on favoritom na víťazstvo, na tej trati má obvykle veľkú sebadôveru a keď mu Carlos vyfúkol to víťazstvo, naozaj ho to bolelo,“ dodal bývalý pretekový inžinier Nica Rosberga či Jacqua Villeneuva.

Vlaňajší víkend na okruhu Marina Bay skutočne patril Carlosovi Sainzovi. Ten získal pole position a po veľmi inteligentnej a pozičnej jazde aj víťazstvo. Podľa Cleara dostal Leclerc v ten deň jasnú správu. „Niečo také ho prinútilo sa sústrediť na to, aby v nedeľu dokončil svoju prácu. To neznamená, že pred tým na to nikdy nepomyslel, ale mierne zmenil svoje sústredenie. Myslím si, že v tejto chvíli sledujete lepší prejav Charlesa Leclerca a nás všetkých ako pretekárskeho tímu,“ povedal Clear.

Leclerc sa však stále úplne nezbavil nálepky perfektného kvalifikanta, ktorý po štarte z pole position príde do cieľa na druhom mieste. Dôvodom však nie je len Monačanova výnimočnosť v sobotu, ale tiež charakteristiky jeho predchádzajúcich monopostov.

„Vieme, čoho je schopný. Sledujeme to už niekoľko rokov,“ vyhlásil Clear. „Za ten čas si rozhodne upevnil svoju reputáciu v kvalifikáciách. Pred dvoma alebo troma rokmi mi ľudia hovorili, že v pretekoch nie je ani zďaleka taký dobrý ako v kvalifikáciách. Nuž, to podľa mňa nie je vôbec fér, pretože v kvalifikáciách je naozaj strašne dobrý.“

„V tomto roku ste videli zlepšenie monopostu aj zlepšenie pilota. Asi je pravda, že sme trochu presunuli naše sústredenie na vytvorenie lepšieho pretekárskeho auta. Manažovanie pneumatík je, samozrejme, horúca téma. Už aj pred tým sme však videli od Charlesa niekoľko veľmi dobrých pretekov. Spomínam si napríklad na Rakúsko v roku 2022, keď vyhral po veľmi dobrej jazde,“ pripomína Clear.

„Nie je to tak, že by Charles historicky nebol dobrý pri práci s pneumatikami, skôr sme sa na ne spoločne tak dobre nekoncentrovali. Myslím si, že táto sezóna je výsledkom nášho sústredenia na zlepšenie auta v pretekoch a Charlesových skúseností z predchádzajúcich rokov, keď zlepšoval svoje schopnosti pri práci s pneumatikami a tiež pri manažovaní pretekov,“ vysvetlil anglický inžinier.

Súvisiace články

Diskusia