logo F1online.sk

Horner chce, aby sa so zmrazením vyrovnával i výkon motorov

Christian Horner
© Red Bull Content Pool
Milan Kubala
Milan Kubala29. 11. 2020

Christian Horner s otvorenou náručou privítal vyjadrenia Mattiu Binotta z piatka, podľa ktorých je Ferrari ochotné pristúpiť na zmrazenie pohonných jednotiek už k roku 2022. Kladie si síce nejaké podmienky, ale pre Red Bull nepredstavujú problém. Horner má totižto na ne rovnaký pohľad.

Pre celok z Milton Keynes sú to skvelé správy a Christian Horner v Bahrajne neskrýval nadšenie. Pre Red Bull to totižto znamená, že sa posunul o krok bližšie k svojmu cieľu, ktorým je pokračovať s pohonnou jednotkou Hondy, a to aj po odchode japonského dodávateľa z Formuly 1.

“Myslím si, že pre Formulu 1 sú to pozitívne správy,” zhodnotil Christian Horner. “Myslím si, že všetci výrobcovia, všetci výkonní riaditelia v automobilovom priemysle, vidia tieto nutné investície a náklady na vývoj týchto motorov.”

“Hlavne pri nových technológiách, ktoré by mali prísť v rok 2026, možno v roku 2025, nemá zmysel do aktuálnych pohonných jednotiek investovať stovky miliónov eur,” podotýka šéf rakúskej stajne.

Ako už Horner načrtol, jednou z podmienok, ktoré si Ferrari dáva, je posunutie príchodu nových pravidiel už na rok 2025. Ďalšou dôležitou podmienkou je podľa Binotta poskytnutie záruk, že ak by niektorá z pohonných jednotiek mala dramaticky strácať, tak bude existovať mechanizmus, ktorý by jej pomohol.

Horner tieto slová kvituje. “Ak niekto podlezie latku, či už cez zimu alebo počas vývoja uprostred sezóny, tak by sme mali mať nejaký mechanizmus, nejakú možnosť to vyrovnať. V opačnom prípade dôjde k zmrazeniu týchto strát. Z pohľadu vývoja, z nášho pohľadu, je toto všetko veľmi pozitívne.”

Otázkou je, či budú výrobcovia pohonných jednotiek vôbec ochotní pokračovať vo vývoji s vedomím, že v roku 2022 aj tak dôjde k veľkému motorovému vyrovnaniu. Dôležité bude okrem samotného spôsobu vyrovnania výkonov preto aj jeho načasovanie tak, aby práca tých tímov, ktoré podajú lepší výkon, nevyšla nazmar.

Všetky tieto úvahy budú však zbytočné, ak myšlienka zmrazenia motorov nebude mať dostatočnú podporu. A Renault bol až donedávna jasne proti. Christian Horner si však myslí, že teraz by už súhlasiť mohol.

“Jeden by si pomyslel, že takýto krok by vyznel logicky aj z pohľadu Renaultu. Ale uvidíme. Povzbudzujúce je počuť, že Ferrari zastáva rovnakú pozíciu,” doplnil Horner.

Súvisiace články