logo F1online.skF1online.sk

Predseda GPDA Alex Wurz: Verstappen dostal exemplárny trest

Max Verstappen
© Getty Images/RB Content Pool
Matúš Pavlík
Matúš Pavlíkdnes 00:47

Je to príbeh o vulgarizmoch alebo o egu prezidenta Medzinárodnej automobilovej federácie? Mohamed bin Sulajem vo štvrtok pred VC Singapuru poskytol rozhovor pre Motorsport.com, v ktorom hovoril o nutnosti zamedziť vulgárnemu vyjadrovaniu zo strany jazdcov a zástupcov tímov. Ešte v ten deň si svoju autoritu presadil na Maxovi Verstappenovi a vyvolal poriadne naštvanú reakciu jazdcov.

Bol to dokonalý príklad absolútne zbytočnej kontroverzie. Na jej konci bolo každému hlupákovi jasné, že nejde o jedno neslušné slovo na tlačovke, ale o presadenie autority ako prezidenta FIA. Ten v podstate urobil medvediu službu Verstappenovi, z ktorého sa stal martýr a symbol názoru všetkých dvadsiatich pilotov.

Tí to chcú riešiť kolektívne prostredníctvom Asociácie jazdcov veľkých cien (GPDA) a jedným z jej predsedov je stále bývalý pilot Formuly 1 Alex Wurz, ktorého reakcia na seba nenechala dlho čakať. „Dostal exemplárny trest,“ povedal Rakúšan pre ORF o „verejnoprospešných prácach“ pre Verstappena v prospech verejného záujmu.

„Keď idete okamžite na verejnosť bez toho, aby ste najprv nadviazali dialóg a išli za jazdcami, tak pre nich niečo také nie je v poriadku. Pilot musí dostať možnosť, aby bol sám sebou. Presne vďaka tomu si Formula 1 získala popularitu. Jazdcom dovolili, aby sa prejavili. Súčasťou toho je aj jazyk,“ vyhlásil Wurz.

Pre príklad nemusíme chodiť ďaleko a pripomenul ho aj bývalý pilot Benettonu, McLarenu a Williamsu. Netflix a Drive to Survive si získali obrovskú popularitu a prilákali nových fanúšikov. Jedným z dôvodom je aj Günther Steiner, ktorý sa pred kamerami na nič nehral – alebo ako by to povedal sám Tirolčan: „Po anglicky som sa naučil v garáži tímu rely.“

„Napadá mi otázka, koľko životov by verejnoprospešnými prácami asi strávil Günther Steiner? Za jeho nadávky na Netflixe ho oslavovali na celom svete. Musíte si teda položiť otázku, aký je skutočný odkaz a čo je v naozaj za tým,“ skonštatoval Wurz. „Max jednoducho dostal príliš tvrdý trest. FIA to skrátka prehnala a nezvládla správne celú situáciu.“

Alex okrem toho pripomenul, že trojnásobný majster sveta nikoho neurážal. Vulgarizmus použil na adresu auta, nie osoby. Je preto dôležité oddeľovať „jablká a hrušky“. „Nie som fanúšikom osobných invektív na adresu súperov. Keď však hovorí o aute, je to prípad určený pre jeho šéfa,“ odkázal Wurz.

Súvisiace články

Diskusia