logo F1online.skF1online.sk

Hamilton neodpovedal na Wolffovu vysielačku: Vedeli sme, že to budú mizerné preteky

Lewis Hamilton
© Sam Bloxham/Mercedes
Matúš Pavlík
Matúš Pavlíkvčera 00:05

Mercedes mal uprostred leta fantastickú formu. Tím so šťastím vyhral v Rakúsku, ale v Británii a Belgicku zvíťazil absolútne zaslúžene a bez pomoci vonkajších okolností. Po návrate z dovoleniek však výkonnosť tímu opäť poklesla a to aj napriek faktu, že Red Bull sa naďalej prepadal. Ani v Baku Mercedes nebojoval o víťazstvo a Lewis Hamilton zažil jeden z najhorších víkendov v sezóne.

Aj keď George Russell obsadil pekné tretie miesto, ani Toto Wolff neklamal sám seba, že jeho tím si tento výsledok príliš nezaslúžil. Mercedes sa v priebehu celého víkendu nedostal v podstate ani do boja o pódium (aj keď ho nakoniec získal), nieto ešte o víťazstvo. Inžinierov v Brackley tak zrejme čaká ďalší dlhý brífing.

„Zdediť pódium a skončiť tretí je lepší výsledok, než sme očakávali. Nebudeme si však klamať, že z pohľadu čistého tempa nám dnes patrilo piate miesto,“ povedal otvorene šéf Mercedesu Toto Wolff.

„Preteky si zanalyzujeme a taktiež víkend ako celok. Druhá polovica nedele a náš stint na tvrdých pneumatikách však vyzerali sľubne. George dokázal udržať teploty pod kontrolou a aj keď jazdil osamotene, v závere mal skvelé tempo,“ dodal Wolff.

Už oveľa menej pozitívny bol pohľad do garáže Lewisa Hamiltona. Ten po pretekoch povedal, že za svojich takmer dvadsať rokov vo Formule 1 nezažil auto s horším vyvážením ako jeho W15 v Baku. Sedemnásobný majster sveta sa trápi s prípravou pneumatík. V kvalifikácii ich nedokázal zahriať a v pretekoch sa mu, naopak, značne prehrievali. Výsledok bol poriadne nelichotivý a až do nehody Sergia Péreza s Carlosom Sainzom to nevyzeralo na žiadne body.

Wolff sa po pretekoch tradične ozval svojmu pilotovi vo vysielačke. „Lewis, super, že si to dotiahol do cieľa. Boli to hororové preteky. Dokážem to pochopiť, všetci to dokážeme pochopiť. Aspoň sme si odbili trest za výmenu motora. Poďme ďalej, pozerajme sa dopredu,“ zneli povzbudzujúce slová šéfa Mercedesu.

Tie však zostali bez odpovede a Lewisovi po pretekoch vo všeobecnosti nebolo do reči. Radšej ocenil dobrú prácu mladíkov a o svojom Mercedese príliš nehovoril. Skutočne jediným pozitívom je, ako povedal aj Wolff, že má nový motor a do konca sezóny sa nemusí obávať penalizácie.

„Dlho sme o tom diskutovali,“ skonštatoval Rakúšan pri otázke na výmenu motora a štart z boxov. „Mohli sme prehltnúť horkú pilulku na tejto trati, pretože po štarte zo siedmeho miesta sme netušili, ako to bude prebiehať. Druhou možnosťou bolo vymeniť motor v Austine. Mysleli sme si však, že v Texase budeme mať dobrú príležitosť. Či už to bolo správne rozhodnutie, alebo nie, to neviem,“ povedal Wolff.

Pri pohľade na deviate miesto (aj to so šťastím) a formu Mercedesu na tejto trati si rozhodne myslíme, že tím sa rozhodol správne. Dôležitejšie však je odpovedať na otázku, prečo mal tento mocný tím v posledných týždňoch takú príšernú formu. „Vedeli sme, že nás čakajú mizerné preteky, pretože v Baku sa strašne ťažko predbieha. Presne to sa aj potvrdilo,“ vyhlásil Wolff, s ktorého slovami by nie každý súhlasil.

„Keď sa vám podarí priblížiť, okamžite sa vám prehrievajú pneumatiky a začnete sa prepadať. Presne to sa Lewisovi aj stalo,“ skonštatoval Rakúšan.

Súvisiace články

Diskusia