logo F1online.skF1online.sk

Leclerca vraj Piastri neprekvapil: Myslel som si, že ho dokážem predbehnúť

Charles Leclerc
© SF Press Office
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík17. 9. 2024

Charles Leclerc zažil v Baku po nádhernom víťazstve v Monze nepríjemnú facku. Monacký pretekár mal dobrú príležitosť na ďalší triumf, ale do cesty sa mu postavil Oscar Piastri s mocným McLarenom. Austrálsky mladík predbehol pilota Ferrari a potom sa tridsať kôl bezchybne bránil. Leclerc si podľa vlastných slov myslel, že to súperovi dokáže vrátiť, ale to sa nepodarilo.

Charles útočil na Piastriho hneď niekoľkokrát do prvej zákruty. Jeho Ferrari však nemalo dostatočnú rýchlosť na rovinkách. McLaren s menším zadným krídlom (a podľa kamerových záberov aj flexibilnejším) mal v priamke prevahu, čo Oscarovi pomohlo, aby sa dlho a úspešne bránil.

Leclercovi nakoniec odišli pneumatiky a môže hovoriť o šťastí, že neprišiel aj o druhé miesto. „Keď ma Oscar predbehol, nemal som veľké obavy. Chcel som zostať v DRS za ním, udržať pneumatiky v ideálnom okne a predbehnúť ho neskôr. Bohužiaľ, túto príležitosť som nedostal, pretože sme boli jednoducho príliš pomalí na rovinkách. Bola to malá chyba úsudku z mojej strany, ale mala veľké dôsledky,“ povedal po pretekoch Leclerc.

„Bolí to, ale na druhej strane, máme za sebou dobrých pár pretekov. Toto bol skvelý víkend a ako tím sme v dobrej pozícii a dobrej nálade. Musíme naďalej tlačiť týmto smerom,“ dodal s nádejou monacký pretekár.

Aj tieto slová svedčia o tom, že Ferrari cítilo v Baku veľkú sebadôveru a zrejme na to v konečnom dôsledku tvrdo doplatili. Aj keď Leclerca predbehol papierovo najsilnejší monopost na rošte, pilot Ferrari bol presvedčený, že mu to dokáže vrátiť. „Nedokázali sme na týchto pneumatikách nájsť takú priľnavosť ako McLaren,“ pokračoval Charles.

„Ako som povedal, keď ma Oscar predbehol, zostal som celkom pokojný. Sústredil som sa na prácu s pneumatikami. Po desiatich alebo pätnástich kolách som si hovoril, že mi všetko ide naproti a ku koncu budeme v lepšej pozícii. V špinavom vzduchu mi však pneumatiky po nejakých dvadsiatich alebo dvadsiatich piatich kolách úplne odišli. Okrem toho, McLaren bol príliš rýchly na rovinkách, takže som sa nemohol o nič pokúsiť,“ povzdychol si Leclerc.

Zdalo sa, že Piastri svojím manévrom z veľkej diaľky zaskočil pilota Ferrari. Ten však trvá na tom, že ho súper neprekvapil. Prekvapila ho však rýchlosť McLarenu na rovinkách a tá mu znemožnila protiútok.

„Nepovedal by som, že ma prekvapil, pretože nebol skrytý za mnou. Trochu sa vystrčil na ľavú stranu, takže som ho videl v spätných zrkadlách a vedel som, že to môže skúsiť,“ povedal Leclerc.

„Ako som však povedal, nepotreboval som byť veľmi agresívny. Mal som studené pneumatiky a len s problémami som ich dostával do ideálneho okna. Len som si povedal, že nevadí, keď ma predbehne, pretože boli pred nami ešte dlhé preteky a DRS mi pomôže. Keď sa moje pneumatiky zahrejú, môžem ho opäť predbehnúť. Nebol to však správny úsudok z mojej strany,“ vysvetlil monacký pretekár.

On a jeho tím teraz majú pred sebou preteky v Singapure, kde sa im dlhodobo darí – podobne ako na každom mestskom okruhu. Práve na tejto trati sa vlani podarilo zabrániť historickej stopercentnej úspešnosti Red Bullu, keď si to o víťazstvo rozdali Ferrari, McLareny a Mercedesy. Nakoniec z toho vyšiel víťazne Carlos Sainz a Ferrari je zrejme najväčším favoritom na tomto okruhu aj v tejto sezóne.

„Monza, Baku a Singapur vyhovujú charakteristikám nášho monopostu. Musíme si teda počkať minimálne do Austinu. To je trochu normálnejší okruh, kde zistíme, či sme skutočne urobili očakávané pokroky,“ povedal tretí muž celkového hodnotenia.

„V Singapure potrebujeme maximalizovať naše bodové zisky a využiť príležitosť na víťazstvo, ak sa nám nejaká naskytne. Mám pocit, že dnes sme tú príležitosť nevyužili,“ dodal Leclerc.

Súvisiace články

Diskusia