logo F1online.skF1online.sk

Podľa Albona bol Williams príliš rýchly: Chcel som ostatných pustiť dopredu

Alex Albon
© X/Williams
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík15. 9. 2024

Tím Williams má za sebou najlepší deň v tejto sezóne. S vyrovnanou jazdeckou dvojicou a sériou vylepšení posunula stajňa z Grove svoju hru na novú úroveň a odmenou jej je desaťbodová žatva. Aj keď veľkú slávu a pozornosť zožal pri svojich druhých pretekoch v kariére Franco Colapinto, jeho tímový kolega Alex Albon taktiež odviedol viac ako svoj zlatý štandard a alternatívnu stratégiu premenil na krásne siedme miesto.

Chlapci z Williamsu opúšťajú Baku so širokými úsmevmi na tvárach. Pred víkendom by nikto nepovedal, že tento tím si z Azerbajdžanu odnesie desať bodov, preskočí Alpine v Pohári konštruktérov a oživí svoje nádeje na boj s RB a Haasom. Presne to sa však vďaka siedmemu miestu Alexa Albona a ôsmemu Franca Colapinta aj podarilo.

„Keď štyri najlepšie tímy obsadia všetky miesta v najlepšej osmičke, zostáva vám boj o deviate a desiate miesto. Keď prídu takéto preteky a dokážeme z nich vyťažiť siedme a ôsme miesto, znamená to pre nás strašne veľa, pretože pre Williams je to veľmi veľa bodov. Každý víkend totiž bojujeme ledva o jeden alebo dva body,“ povedal Albon po pretekoch pre televíziu Sky.

Ten sa hodnú chvíľu pohyboval dokonca v najlepšej päťke. Williams, z pochopiteľných dôvodov, rozdelil stratégie svojich pilotov a Albon ako skúsenejší dostal alternatívu so štartom na tvrdých pneumatikách. Čelo pretekov mu však neutekalo dostatočne rýchlo a tak sa okolo dvadsiateho kola ocitol uprostred súbojov Piastriho, Péreza, Verstappena a Norrisa.

Podľa slov Albona to jeho pretekom dosť uškodilo. „Pokúsili sme sa o alternatívnu stratégiu, pretože sme mali na bodoch, teoreticky, až dve autá. Chcel som urobiť niečo odlišné a pokúsiť sa o útok na Fernanda,“ vysvetlil Albon.

„Aj keď to znie zvláštne, naše tempo bolo až príliš dobré. Nečakali sme, že všetci vyjdú z boxov za nami. Všetkými tými súbojmi sme stratili obrovské množstvo času. Snažil som sa ich pustiť dopredu a starať sa o svoje vlastné preteky,“ dodal Alex, ktorého nedokázal predbehnúť ani Lando Norris s rovnakou stratégiou a Max Verstappen na čerstvejších pneumatikách.

Pre Williams to však beztak skončilo viac ako dobre. Aj keď Alonsa neporazili, desať bodov je pre stajňu z Grove hotový jackpot. „Nečakali sme, že sa ocitneme v takej zvláštnej pozícii, pretože sme v podstate bojovali na čele. Viem, že sme nezastavili v boxoch, ale tými súbojmi som stratil množstvo času,“ povedal Albon pre F1 TV.

„Mysleli sme si, že nás čakajú jednoduché preteky; lídri zastavia, vrátia sa na trať pred nami a zmiznú v diaľke, ale nakoniec sa museli prebojovať cezo mňa. Nevedel som, s kým to mám vlastne bojovať. V druhom stinte sme na tom boli dobre a myslel som si, že môžem predbehnúť Fernanda, ale v závere pretekov bol veľmi rýchly,“ povedal Alex, podľa ktorého Williams môže nadviazať na túto formu aj v ďalšom priebehu sezóny.

„Myslím si, že naša výkonnosť tento víkend je pre nás príjemným prekvapením. Ukazuje to, že náš balík funguje dobre. Hovorím to, lebo vlani sme neboli veľmi silní v Baku, ale zdá sa, že sa nám to podarilo zmeniť,“ dodal Albon.

Súvisiace články

Diskusia