logo F1online.skF1online.sk

Bizarná chyba Williamsu ukončila Albonovu neporaziteľnosť. Mechanik takmer prišiel o nohu

Alex Albon
© X/F1
Milan Kubala
Milan Kubala14. 9. 2024

Aj vo Williamse budú mať po sobote zmiešané pocity. Na jednej strane sa oba jeho monoposty dostali do tretej časti kvalifikácie a Franco Colapinto podal vynikajúci výkon, na druhej strane Alex Albon neskončil vyššie pre bizarnú chybu mechanikov. Na konci Q3 mu nestihli z monopostu sňať chladenie.

Réžia priameho prenosu nám na konci tretej časti kvalifikácie ponúkla pohľad na výjazd z boxov. Najskôr nebolo jasné, prečo Alex Albon púšťal autá pred seba, no veľmi rýchlo sme si mohli všimnúť veľký žltý objekt nad jazdcovou hlavou, ktorý tam rozhodne nemal čo robiť.

Albon tak zastavil a ventilátor so suchým ľadom sa pokúsil sňať, aby ešte stihol vstúpiť do svojho ostrého kola. Nakoniec ho odhodil na ľavú stranu svojho auta, keďže maršali nemali povolené vyjsť na trať. Toto zdržanie však znamenalo, že Williams už nestihol vstúpiť do ostrého kola.

“Stáva sa. Všetci to robia najlepšie, ako vedia. Spravili sme chybu. V tretej časti kvalifikácie sme sa ponáhľali, aby sme sa stihli dostať do zákrytu, ako to tu vždy chodí,” vysvetľoval Alex Albon príčiny tohto zlyhania. “Ventilátor zostal nasadený. Určite si všetci budú búchať hlavu o stenu, no stane sa. Som radšej, že sa to stalo v Q3 a nie v Q1 alebo Q2, keď by sme nepostúpili.”

Zabudli mechanici na ventilátor? Video z garáže Williamsu odhalilo, že Albon takmer prešiel po nohe mechanika, ktorý sa ho na poslednú chvíľu pokúsil dať dolu.

Rodák z Londýna svojmu tímu nič nevyčíta, keďže nemá ani čo ľutovať. Oveľa vyššie ako na desiatej priečke by neskončil, hoci mohol si udržať internú kvalifikačnú neporaziteľnosť, ktorá sa začala po VC Veľkej Británie 2022.

Dalo sa niečo získať, keby všetko prebehlo bez problémov? “Možno jednu, maximálne dve pozície, ak by sa mi podarilo preskočiť Fernanda. Sme však v hre a azda budeme štartovať z prvej desiatky. Musím sa pozrieť, či všetko bolo podľa pravidiel.”

“Existuje pravidlo, že maršali sa nesmú dotknúť auta. Nie som si však istý tým, či je v poriadku vyhodiť z auta ventilátor. Aké máme na to pravidlá?” spytoval sa pobavený Albon. “Myslím si, že na papieri je to OK — ak je legálne vyhodiť fóliu z prilby, prečo nie ventilátor? Dúfam, že si desiate miesto udržím. Komisári si ma asi zavolajú, takže asi bude najlepšie nechať to na nich.”

“V tej chvíli som sa však nehneval, len som sa chcel rozbehnúť. To je jediná vec, ktorá sa mi preháňala hlavou. Bavili sme sa o tom, že ventilátor vyhodíme, maršali sa nedotknú auta ani ventilátora a pôjdeme ďalej. Vlajka mi ušla o tri sekundy, takmer sme to stihli,” povzdychol si.

Albon si nakoniec desiate miesto udržal. Komisári však udelili Williamsu pokutu vo výške 5000 eur za zabudnutý ventilátor. “Vo všeobecnosti sa po nebezpečnom vypustení z boxov očakáva zastavenie pri najbližšej možnej príležitosti,” píšu zástupcovia FIA. “Vyhadzovať cez palubu komponenty, ktoré potom maršali musia vziať, nie je normálne.”

“Avšak, v tomto prípade tím a jazdec svojim počínaním predišli tomu, aby boli nejako ovplyvnené kvalifikačné jazdy ostatných jazdcov, keďže keby monopost zostal na svojom mieste alebo vyšiel do výbehovej zóny, tak by boli vyvesené žlté vlajky. V tomto jedinečnom prípade vyhodenie komponentu cez palubu znamenalo predísť žltej vlajke. Ako sa o tom diskutovalo počas vypočúvania, ukázalo sa, že toto bola ‘najmenej zlá možnosť’,” vysvetľujú pokutu Tim Mayer, Matteo Perini, Johnny Herbert a Danil Solomin.

Ako sa však hovorí, všetko zlé je na niečo dobré. Albon totiž v tomto neštandardnom výjazdovom kole zbadal niečo, čo by jeho tímu mohlo pomôcť do budúcna. “Mal som veľké problémy dostať pneumatiky do prevádzky. V treťom tréningu sa zohrievali oveľa lepšie ako v kvalifikácii. Čo je však zvláštne, počas výjazdového kola, keď som mal za chrbtom ľad, boli na tom gumy oveľa lepšie! Musíme zistiť, prečo sa to stalo.”

V nedeľu chce Williams bojovať o body. “V piatok som mal dobré pretekové tempo. Počas môjho stintu som dokonca predbehol Fernanda a vzdialil sa mu. Nepoznáme množstvá paliva a motorové režimy, ale mali sme dobrú rýchlosť a na svojom aute som mal aj fajn degradáciu. Som optimista. Azda si udržíme to desiate miesto.”

Súvisiace články

Diskusia