logo F1online.skF1online.sk

Leclerc nevie vysvetliť svoje kúzlo v Baku: Sám som nad tým premýšľal

Charles Leclerc
© X/Ferrari
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík14. 9. 2024

Charles Leclerc vybojoval svoju štvrtú pole position v Baku a celkovo ich má v kariére už dvadsaťšesť. Na pobreží Kaspického mora pôsobil opäť neohrozeným dojmom a v záverečnej časti kvalifikácie zajazdil dve najrýchlejšie kolá. Sám pritom nevie vysvetliť, prečo sa mu na tejto trati vlastne tak darí.

Neprajníci hneď podotknú, že Leclerc môže byť len ťažko špecialistom na Baku, keď tu ani raz nevyhral. Na druhej strane, v roku 2021 nemalo jeho auto ani na pole position, nieto ešte na víťazstvo, v roku 2022 utrpel poruchu pohonnej jednotky a vlani nemalo jeho Ferrari pretekové tempo, aby sa dokázalo vyrovnať Red Bullu.

Charles opäť predviedol svoje kvalifikačné schopnosti a ani v tomto roku nezaváhal. „Bolo to dobré kolo. V druhom pokuse v Q3 som o trochu viac riskoval. Najprv chcete dostať svoj čas na tabuľu, potom môžete viac zariskovať. Našťastie, dokončil som oba pokusy a oba boli dobré,“ povedal po sobote Leclerc.

Ten si rýchlosť svojho monopostu SF-24 nevedel vynachváliť. „Z auta som mal veľmi dobrý pocit od prvého tréningu. Úprimne, medzi prvým tréningom a kvalifikáciou sme ho takmer nezmenili. Okamžite som sa cítil spokojne a vyváženie zostalo veľmi dobré,“ povedal spokojne monacký pretekár.

Prečo sa však Charlesovi v Baku tak darí? Vieme, že na mestských tratiach je veľmi silný, podobnú kvalifikačnú bilanciu má aj doma v Monaku. Tieto trate vyhovujú aj jeho autu, takže ide o dokonalú kombináciu. Sám Leclerc však nevie povedať, prečo sa v Baku postaví na pole position štvrtýkrát v rade.

„Naozaj neviem,“ odpovedal Charles. „Sám som nad tým premýšľal. Keď máte dobrý víkend, snažíte sa to zanalyzovať. Naozaj na to však nemám poriadnu odpoveď. Povedal by som, že to nejak súvisí s mojím jazdeckým štýlom. Musíte veľa pracovať s autom a nájsť zlepšenie, ale zároveň tu z nejakého dôvodu cítim dobrý rytmus,“ povedal Leclerc.

Zostáva teda posledný a najťažší krok. Štyri pole position má, ale zatiaľ žiadne víťazstvo. Aj sám Leclerc povedal, že v rokoch 2021 a 2023 jeho auto nemalo na víťazstvo, v roku 2022 mu zas vybuchol motor. V tejto sezóne však Ferrari ukazuje dobré pretekové tempo a odvádza dobrú prácu pri manažovaní pneumatík. Nebude to však jednoduché.

„Neodjazdil som jediné kolo s plnou nádržou, ale v priebehu celej sezóny na tom auto v pretekoch bolo dobre. Nedeľa mi preto nerobí starosti, ale potrebujeme urobiť všetko správne. V noci si preto musím urobiť domáce úlohy a pripraviť sa na zajtra. Vydáme zo seba maximum a uvidíme, či je náš balík dosť dobrý na víťazstvo, alebo nie,“ povedal Leclerc.

„V rokoch 2021 a 2023 nemalo naše auto víťazné tempo. V roku 2022 sme mali dobrý monopost, ale vybuchol nám motor. Dúfajme, že v nedeľu budeme mať tempo a neobjaví sa nič, čo nám zabráni v ceste za víťazstvom. Čaká nás však množstvo kôl na veľmi náročnej trati,“ dodal Charles.

Súvisiace články

Diskusia