logo F1online.skF1online.sk

Binotto „obdivuje“ Vettela, ale o druhom jazdcovi ešte nerozhodol

Sebastian Vettel, Charles Leclerc, Carlos Sainz, Mattia Binotto
© Scuderia Ferrari Press Office
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík10. 9. 2024

Na sezónu 2025 zostali vo Formule 1 posledné dve voľné sedačky. Red Bull zatiaľ nerozhodol o osudoch Daniela Ricciarda a Liama Lawsona a s oznámením druhého pilota čaká aj Sauber (Audi). Staré vedenie si vybralo Nica Hülkenberga a nové zvolí jeho tímového kolegu. Hlavné slovo bude mať nový technický a prevádzkový riaditeľ Mattia Binotto.

Taliansky inžinier má na stole niekoľko možností. Dnes je už jasné, že Audi nebolo takým lákadlom pre pilotov, ako si to vedenie nemeckej automobilky možno predstavovalo. Binotto v podstate musí vybrať z toho, čo zostalo.

V Monze sa prvýkrát objavil na verejnosti ako nový šéf tímu a čelil množstvu zaujímavých otázok. Jedna z nich sa týkala bývalého pilota Ferrari Sebastiana Vettela a jeho veľmi nepravdepodobného návratu do Formuly 1 s Audi. Nepravdepodobného z mnohých dôvodov a jedným z nich by mohla byť skutočnosť, že to bol práve Binotto, kto ho vyhodil z Ferrari a nahradil Carlosom Sainzom.

„Vettel? V minulosti som s ním pracoval a obdivujem ho. Keď ho poznáte, oceníte jeho veľkosť ako človeka ešte skôr, ako ho uvidíte za volantom,“ vyhlásil Binotto slovami veľkej úcty a rešpektu.

Napriek tomu však môžeme s 99-percentnou istotou povedať, že Vettel sa do Formuly 1 nevráti s aktuálne najslabším tímom. Ak to teda nebude Vettel, kto zaplní miesto po boku Nica Hülkenberga?

„V súčasnosti sme sa ešte nerozhodli. Potrvá to ešte pár týždňov. Chcem sa rozhliadnuť a urobiť správne rozhodnutie, nie len zaplátať dieru v krátkodobom horizonte. Áno, na našom zozname je aj Mick Schumacher, ale neponáhľame sa. Rozhodnutie padne do konca septembra,“ sľubuje Binotto.

Na zozname potenciálnych záujemcov sa objavilo niekoľko mien. Mattia spomenul Micka Schumachera, ktorý ako Nemec rozhodne nie je bez šance. Hovorí sa aj o skúsenom Valtterim Bottasovi, ktorý má dobrý prehľad o fungovaní celého tímu, v ktorom pôsobí už tretiu sezónu. Špekulácie neobišli ani mladé mená Théo Pourchaire a Gabriel Bortoleto.

„Théo je náš rezervný jazdec, patrí do rodiny a nepochybne je na našom zozname,“ vyhlásil Binotto. „Gabrielovi sa veľmi darí vo Formule 2. Myslím si, že ukázal veľký talent a určite ho sledujeme. Rovnako však sledujeme mnoho pretekárov.“

„Nevidím len mená na zozname. Za tými menami sa skrýva skvelý potenciál, skvelé znalosti a skvelé skúsenosti. Potrebujeme posúdiť, čo je pre nás najdôležitejšie v krátkodobom, strednodobom a dlhodobom horizonte. Musíme mať jasný plán. Momentálne na to však nemám odpoveď,“ dodal Binotto.

Súvisiace články

Diskusia