logo F1online.sk

Kvjat je jednou nohou mimo F1: Viem, že šance sú malé

Daniil Kvjat
© Red Bull Content Pool
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík26. 11. 2020

Štartový rošt pre sezónu 2021 nie je ani koncom novembra skompletizovaný. Ani Red Bull ešte nerozhodol o jednej sedačke v hlavnom tíme a jednej v sesterskom AlphaTauri. Do Faenzy sa silno tlačí japonský mladík Juki Cunoda, ktorý by tým vystavil konečnú skúsenejšiemu Daniilovi Kvjatovi.

Asi môžeme objektívne povedať, že Kvjat v tomto roku v internom súboji s Pierrom Gaslym zaostal. A keďže v ňom Red Bull nevidí potenciálneho pilota hlavného tímu, nemá dôvod ďalej podporovať jeho kariéru. Zrejme sa nedá očakávať, že by Helmut Marko a spol. siahli po niekom inom, ako juniorovi z akadémie. A keďže Jüri Vips jasne vyhlásil, že v budúcom roku vo Formule 1 nebude, jediným možným nástupcom Kvjata je Juki Cunoda. Ten však ešte musí dobre zakončiť svoje účinkovanie vo Formule 2, keďže potrebuje získať superlicenciu.

„Ako som už povedal viackrát, dobre viem, že moje šance na zotrvanie vo Formule 1 aj v budúcom roku, sú veľmi malé,“ priznal Kvjat pred novinármi v Bahrajne. „Všetko záleží od konkrétnych scenárov. Moja myseľ sa plne však sústredí na zostávajúce tri preteky, naozaj nechcem myslieť na budúcnosť.“

„Chcem tomuto tímu vo zvyšku sezóny odovzdať všetko a potom sa uvidí. AlphaTauri si zaslúži, aby som myslel len na tieto tri preteky a zostal koncentrovaný. Mali sme svoje vzostupy a pády, no v posledných týždňoch sa veci začali zlepšovať a verím, že budeme v tomto trende pokračovať a zakončíme rok čo možno najlepšie,“ dodal Kvjat.

Ruský pretekár sa už raz s Formulou 1 lúčil. V roku 2017 odchádzal naozaj ako „zbitý pes“ s hlavou dolu. Teraz však môže odísť so vztýčenou hlavou. Predsa len, do F1 je ťažké sa už len dostať, no vrátiť sa tam po sérii neúspechov a sklamaní, je ešte ťažšie.

„Či už zostanem alebo nie, do posledných pretekov dám všetko, na tom sa nič nemení,“ sľubuje Kvjat. „Jediné, čo môžem, je odovzdať zo seba to najlepšie.“

Súvisiace články