logo F1online.skF1online.sk

Saubery dostali dve kolá: Takí slabí sme ešte neboli

Valtteri Bottas
© Martin Trenkler
Milan Kubala
Milan Kubala27. 8. 2024

Veľká cena Holandska bola špecifická tým, že sme nevideli ani jedno vypadnutie, ba dokonca ani jednu žltú vlajku. To však nehralo do karát Sauberom, ktoré obsadili posledné dve priečky so stratou celých dvoch kôl. Švajčiarsky tím netuší, čo sa stalo.

Zeleno-čierne monoposty v nedeľu štartovali zo šestnástej a sedemnástej priečky, ale udržať sa na svojich pozíciách nedokázali. Nakoniec ich predbehli všetci súperi a Valtteri Bottas s Kuan-jü Čouom sa do cieľa doviezli len ako štatisti.

“Nečakali sme, že náš výkon bude až taký chabý,” priznal Valtteri Bottas, ktorý porazil len svojho tímového kolegu. “Dnes sme vyskúšali všetky možné pneumatikové zmesi, takže chyba nebude v gumách, ale v aute. Na tejto trati skrátka nefunguje.”

Fínsky pretekár sa domnieva, že Zandvoort absolútne nevyhovuje monopostu C44, nejde však len o konfiguráciu trate, ale aj jej povrch, sklony a pomerne silný vietor. “V tomto roku sme ešte na žiadnych pretekoch neboli takí slabí, no nie je to tak, že by sme spravili krok vzad. Tento okruh skutočne zvýrazňuje nedostatky auta. Dobré je, že na ďalší víkend nás čaká úplne iný okruh, takže môžeme byť o čosi pozitívnejšie naladení.”

Kuan-jü Čou poukázal na to, že vývoj monopostu stagnuje. Sauber nestíha pripravovať nové komponenty, zatiaľ čo ostatní usilovne vyvíjajú. Veľký balík si do Zandvoortu priniesol napríklad Williams, ktorý je najbližším súperom Sauberu v konštruktérskom šampionáte.

“Čakal som, že nebudeme konkurencieschopní, ale nečakal som, že to bude také ťažké. Od prvého kola mi chýbala priľnavosť. Už v prvom kole som mal po pretekoch, keď som sa prepadol,” uviedol Kuan-jü Čou. “Absolútne sa mi nedarilo držať sa balíka. Dobehnúť ho bolo ťažké.”

“Ukázalo sa, ako sme na tom boli tento víkend. Som si istý, že v Monze na tom budeme lepšie, ale musíme pochopiť, prečo sa tak extrémne trápime s plne natankovaným autom. Napokon vôbec nefungovali zmeny, ktoré sme spravili,” zdôraznil čínsky pretekár, ktorému stále chýba sedačka pre nasledujúcu sezónu.

Svojimi výkonmi neohuruje, ale dôvodom je aj to, že Valtteri Bottas mal dlho lepší monopost ako on. “Na začiatku roka sme sa borili s rôznymi inými problémami, napríklad so zastávkami, čo trochu spomalilo vývoj auta. Ja som konečne dostal rovnaké auto ako Valtteri, no on má už dve-tri podujatia nezmenené auto, takže strácame z hľadiska vývoja. S tohtoročnou koncepciou monopostu sme však na istých tratiach a za istých podmienok veľmi chúlostiví.”

Súvisiace články

Diskusia