logo F1online.skF1online.sk

Bývalý koordinátor McLarenu radí Pérezovi, aby sa nesťažoval, ale chválil Verstappena

Max Verstappen a Sergio Pérez
© Getty Images/RB Content Pool
Milan Kubala
Milan Kubala19. 8. 2024

V prvej polovici sezóny sa Sergiovi Pérezovi nedarilo. Pred novinármi okrem naučených fráz o tom, ako sa situácia čoskoro už určite zlepší, opakovane hovoril o problémoch so stratégiou, pneumatikami či monopostom. Bývalý koordinátor McLarenu Jo Ramírez mu však radí, aby s tým prestal a radšej pred novinármi volil iné slová.

Sergia Péreza pred absolútnou potupou zachránili len inžinieri Mercedesu, ktorý nevypočítali správne hmotnosť monopostu ku koncu pretekov a Georgea Russella pripravili o belgické víťazstvo. Táto chyba znamenala, že Pérez sa neocitol na ôsmom mieste jazdeckého šampionátu, ale aspoň na siedmej pozícii.

Na pilota Red Bullu je to aj tak žalostne málo, ale vedenie červených býkov sa rozhodlo Mexičana v kokpite ponechať. Bude zaujímavé sledovať, či mu to pomohlo a po letnej prestávke sa vráti do formy z absolútneho úvodu ročníka.

Rovnako je však možné, že opäť sa ocitne v problémoch. Ak sa to stane, bývalý koordinátor McLarenu z rokov 1983 až 2001 Jo Ramírez mu radí celkom zmeniť rétoriku. “Pre Checa je to veľmi ťažké. On nie je zlý jazdec, ale ja mu vždy pripomínam, aby hovoril, že auto je perfektné. On sa vždy na auto sťažuje,” všíma si jeho krajan, ktorého slová priniesol Mundo Deportivo.

Namiesto ukazovania prstom na stratégov, pneumatiky, nastavenia či správanie monopostu mu vraj môže pomôcť, ak bude k verejnosti otvorený. “Mal by povedať: Pozrite, Verstappen je fenomén a ja sa mu nedokážem priblížiť.”

“Nemyslím si, že by sme sa mali báť to takto povedať. Len veľmi málo ľudí sa približuje Verstappenovi, a možno ani žiadni takí neexistujú. Pérez môže upravovať svoj jazdecký štýl, ale Verstappena nikdy nedobehne. Musí však hovoriť: OK, som tu na to, aby som odviedol svoje maximum a skončil v šampionáte druhý,” poznamenal bývalý zamestnanec tímov ako Eagle či Tyrrell.

Red Bullu nejde o žiadne drobné, ale o konštruktérsky šampionát. Ak by sa Pérez priblížil k spomínanému druhému miestu, červení býci by to mali v suchu. S výnimkou vedenia Milton Keynes však azda len málokto verí, že sa to podarí v silnej konkurencii McLarenu, ktorý sa môže spoľahnúť na oboch svojich jazdcov.

“Viem si predstaviť, že McLaren napne plachty a veľmi rýchlo Red Bull predbehne, ak Sergio Pérez po letnej prestávke nepríde ako vymenený. Ale uvidíme,” poznamenal Tom Clarkson v podcaste F1 Nation.

Súvisiace články

Diskusia