logo F1online.skF1online.sk

Gene Haas do tímu investuje, ale najprv chce výsledky, hovorí Komacu

Kevin Magnussen a Nico Hülkenberg
© LAT Images/Haas
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík15. 8. 2024

Haas je s najväčšou pravdepodobnosťou najmenším a najchudobnejším tímom vo Formule 1. Dá sa teda povedať, že čokoľvek lepšie ako desiate miesto v Pohári konštruktérov by mal byť úspech. Napriek všetkým problémom však aktuálne drží celkové siedme miesto, čo je pre americkú stajňu malé víťazstvo. Šéf Ajao Komacu hovorí, že spokojný je aj majiteľ stajne Gene Haas.

Keby sme chceli menovať dôvody, prečo by tento tím mal skončiť posledný, dokázali by sme hovoriť pomerne dlho. Haas trápia dva veľké problémy. Prvým je rozpočet a druhým logistika. Aj keď ide o najmenší tím na rošte, jeho prevádzka je rozdelená do niekoľkých rôznych miest. V britskom Banbury prebieha hlavná časť činnosti stajne a kompletizácia monopostov, v Maranelle sa nachádza aerodynamické oddelenie a konštrukčná kancelária, v továrni Dallary v Parme vzniká šasi a pár ľudí pracuje aj v oficiálnom sídle Haasu v americkom Kannapolise.

Nič z toho však tímu nezabránilo na ceste za priebežným siedmym miestom v Pohári konštruktérov a so stratou sedem bodov na RB ešte môže pomýšľať vyššie. Dočká sa za to odmeny od svojho majiteľa? „Ešte pred tými dvoma šiestymi miestami v Rakúsku a Silverstone som dostal od Genea zelenú na niektoré veci, na ktoré som od neho žiadal povolenie,“ povedal v rozhovore pre portál RacingNews365.com šéf Haasu Ajao Komacu.

„Aj bez týchto dvoch výsledkov sa nám darilo získavať späť jeho dôveru. Samozrejme, výsledky nám k tomu veľmi pomohli. Niekedy to nazývam malými krôčikmi. Aj keď by som chcel napredovať veľmi rýchlo, nemôžeme sa pri tom prepadnúť, takže je potrebné nájsť správne vyváženie,“ povedal japonský inžinier.

Ten by pre Haas najviac chcel nový motorhome na okruhu, čo je veľká investícia a nevyhnutne neprinesie zlepšenie výkonnosti monopostov, „iba“ lepšie pohodlie pre pretekársky tím na trati. „Je to veľká investícia, ale ten náš súčasný používame od prvého dňa tohto tímu,“ povedal Komacu.

„Snažili sme sa dostať povolenie už minulý rok, ale nepodarilo sa nám to, pretože sme nedosahovali potrebné výsledky. Gene mi vždy hovorí, že bude investovať a nemá problém investovať, ale potrebujeme podávať výkony a naďalej sa zlepšovať. Dal mi to jasne najavo,“ povedal Japonec.

„Už sme začali s náborom nových ľudí, ale tí ešte nezačali pracovať. Postupne zvyšujeme zdroje a Gene rôznymi spôsobmi investuje do tímu. Niektoré investície sú viditeľné, iné menej, ale vplyv každej sa prejaví až časom,“ dodal Komacu.

Súvisiace články

Diskusia