logo F1online.skF1online.sk

Budú sa bodovať aj tréningy? Domenicali chce, aby sa vždy o niečo bojovalo

George Russell
© Jiří Křenek/Mercedes
Milan Kubala
Milan Kubala12. 8. 2024

Tri tréningy, kvalifikácia, preteky. Formát súťažných víkendov bol roky rokúce nemenný, no po príchode Liberty Media sa aj tvár kráľovnej motoršportu musela prispôsobiť modernej dobe. Najväčším zásahom bolo zavedenie šprintových víkendov, no pri nich zrejme vedenie neskončí. Stefano Domenicali uvažuje, či ešte potrebujeme tréningy v dnešnej podobe.

Smerom do budúcna by Liberty Media chcela mať osem šprintových víkendov ročne, počas ktorých to na trati veľmi rýchlo odsýpa. Po jedinom tréningu môžeme sledovať dve kvalifikácie a dvoje preteky.

Jeden tréning je ochotný stráviť aj generálny riaditeľ F1 Stefano Domenicali, ale tri? Rodák z Imoly nie je presvedčený, že v dnešnej dobe moderných simulácií by inžinieri potrebovali toľko priestoru na hľadanie nastavení.

Každý segment víkendu by mal byť o súťaži, vysvetľuje pre motorsport.com Domenicali. “Dobre to zabaví ľudí, ktorí v piatok prídu na okruh a vidia, ako autá krúžia po trati, aby sa lepšie pripravili na kvalifikáciu a preteky? Chcú ľudia toto vidieť?”

“Tímy predsa investujú obrovské peniaze do simulačných nástrojov, aby sa pripravili. Môj sen teda vyzerá takto: Zakaždým, keď vyjdete na trať, tak máte o čo bojovať. Taká je podstata pretekania. Takú povahu majú aj jazdci, ktorí chcú byť zakaždým prví. Preto by sme si takýto cieľ mali stanoviť aj smerom do budúcna,” avizuje bývalý šéf Ferrari.

Nová Concordská dohoda ešte nie je podpísaná, takže je možné, že toto bude jeden z bodov pri rokovaniach. Liberty chce skrátka pokračovať na ceste, ktorá sa jej vraj osvedčila: Čím viac akcie, tým väčší záujem o priame prenosy.

“Myslím si, že sme na dobrej ceste. Robíme tie správne veci a je jasne vidieť, aké vzrušenie prinášame šprintovými pretekmi, pretože veľa organizátorov ich chce mať,” tvrdí Domenicali. “Toto je dobré obdobie na to, aby sme zistili, ktoré podujatia sú najlepšie na akciu, a tiež ich správne prerozdelili v kalendári, aby sme ich mali v správnej frekvencii.”

Opäť obrátené rošty…

Už si pomaly zvykáme na to, že zmeny vo víkendových formátoch nie sú také tabu, ako kedysi. Aj keď Liberty výrazne vylepšila šprintové víkendy tým, že parc fermé rozdelila na dve časti, stále je na čom pracovať: Napríklad na tom, že v podstate sledujeme dve rovnaké kvalifikácie. Hlavný rozdiel je len v tom, koľko minút majú jednotlivé časti.

Isté oživenie by podľa Domenicaliho mohli priniesť obrátené štartové rošty, ktorých myšlienku opäť dáva do éteru. “Niektoré témy sú vždy na debatu. Opäť môžeme diskutovať, či potrebujeme obrátiť štartový rošt, alebo jeho polovicu rovnako, ako to robí F2 a F3. Tieto veci treba držať nažive, ak to tak môžem povedať, aby sa vždy dialo niečo zaujímavé.”

Tento návrh rozhodne má podporu 59-ročného Taliana. “Osobne hovorím, že prečo nie? Prinesie to veľa akcie. Bude sa predbiehať, bude sa bojovať o body. Niektorí ľudia tvrdia, že je to také umelé pretekanie. Umelé? Nič nie je umelé na formáte, o ktorom veríte, že je správny, aby priniesol akciu. Takže mal by záujem, aby sme túto tému opäť prebrali.”

Súvisiace články

Diskusia