logo F1online.skF1online.sk

Rwanda je podľa Domenicaliho „vážnym kandidátom“ na organizovanie veľkej ceny

Kigali, Rwanda
© Wikimedia Commons
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík8. 8. 2024

Formula 1 sa už niekoľko rokov snaží preniknúť na africký trh. Dlho to vyzeralo, že zažijeme návrat Veľkej ceny Južnej Afriky na krásnom okruhu Kyalami, ale problémy s miestnou samosprávou a korupciou tieto myšlienky zhatili. Podľa šéfa Formuly 1 Stefana Domenicaliho sa však objavil nový a celkom nečakaný kandidát.

Ruku na srdce, o Rwande toho väčšina z vás veľa nevie, ale aj to málo nám stačí, aby sme túto krajinu nepovažovali za favorita na zorganizovanie veľkej ceny. V roku 1994 zažila Rwanda jednu z najhorších genocíd v histórii, keď za asi tri mesiace zomrelo približne milión ľudí veľmi bolestivou a ukrutnou smrťou mačetami, motykami a iným záhradným náradím.

Krajina sa z tejto traumy spamätáva dodnes, ale napriek tomu jej rozhodne nechýbajú ambície. Zástupcovia Rwandy sa majú budúci mesiac stretnúť s bossmi Formuly 1 s jasným cieľom – zorganizovať doma veľkú cenu. Aj keď táto krajina nie je jediným záujemcom z regiónu, Stefano Domenicali naznačil, že práve Rwanda je so svojimi prípravami vo veľmi pokročilom štádiu.

„Sú vážnym kandidátom,“ potvrdil Talian v rozhovore pre Autosport. „Predstavili dobrý plán a máme s nimi naplánované stretnutie na koniec septembra. Preteky sa majú organizovať na permanentnom okruhu, nie mestskom.“

Zástupcovia tejto krajiny sa objavili aj na tohtoročnej Veľkej cene Monaka, kde diskutovali s FIA. V Rwande sa bude v tomto roku organizovať aj tradičné odovzdávanie cien FIA, čo nie je malá vec a potvrdzuje to dlhodobé ambície krajiny v oblasti motoristického športu.

„Chceme ísť do Afriky, ale potrebujeme nájsť správnu investíciu a správny strategický plán,“ vyhlásil Domenicali. „Musíme zvoliť správny okamih a musíme sa uistiť, že nás v tej krajine, oblasti a na kontinente privítajú, pretože, samozrejme, majú ďalšie priority. Musíme byť vždy opatrní a urobiť správne rozhodnutia.“

Šéf Formuly 1 sa pritom nezabudol popýšiť, že šport je v skvelej forme a má dostatok záujemcov, aby vytvoril ten najlepší kalendár a najlepší štartový rošt. „Do roku 2020 sme nemali veľký počet záujemcov a nemohli sme vyvinúť konštruktívny tlak, takže sme našim fanúšikom a zákazníkom nemohli ponúknuť dosť,“ hovorí Domenicali.

„Teraz je však situácia opačná. Máme množstvo destinácií na celom svete, ktoré chcú organizovať preteky F1, čo nám umožňuje zapracovať na zlepšení zážitku. 24 veľkých cien bude podľa mňa stabilný počet smerom do budúcnosti, ale v strednodobom horizonte môžeme doladiť pár vecí. V krátkodobom horizonte to nevidím na veľké zmeny, ale v najbližších mesiacoch musíme diskutovať o rokoch 2026, 2027 a 2028. Máme rôzne možnosti,“ dodal Domenicali.

Na záver je nutné pripomenúť – a Stefano by to pripomenul určite nerád –, že aj keď znie Veľká cena Rwandy a návrat do kolísky ľudstva krásne, podujatie budú sprevádzať obrovské diskusie, s ktorými sa Formula 1 borí neustále. „Sportswashing“ je pojem pre tento šport pomerne neznámy a Veľkú cenu Rwandy určite nezorganizuje 39 percent obyvateľov tejto krajiny, ktorí žijú pod hranicou chudoby.

Je múdre organizovať preteky v jednej z najchudobnejších krajín sveta, kde sú obrovské rozdiely medzi bohatou a chudobnou vrstvou obyvateľstva? Aj keď preteky pomôžu turizmu a rozhodne dostanú krajinu na mapu sveta aj pre niečo pozitívnejšie ako etnické čistky, stále je to štát, v ktorom funguje demokracia skôr nominálne. Voľby sa v Rwande rôzne manipulujú a k metódam ľudí, ktorí momentálne rokujú so Stefanom Domenicalim, patrí aj zakazovanie opozičných strán a zatýkanie opozície.

Súvisiace články

Diskusia