logo F1online.sk

Haug: Predbiehanie s DRS je nuda

Kevin Magnussen s DRS
© Haas
Milan Kubala
Milan Kubala22. 11. 2020

Systém DRS je dvojsečná zbraň. Kým na jednej strane nám na veľkých cenách pomôže k aspoň nejakým predbiehacím manévrom, tie sú na strane druhej zväčša len nudné predbehnutia na rovinke s DRS. Systém aj naďalej kritizuje Norbert Haug, ktorý by bol najradšej, keby sme sa bez neho zaobišli.

Formula 1 v roku 2022 by už mala vyzerať inak. Tvorcovia pravidiel sa pokúsili spísať také regule, podľa ktorých bude jednoduchšie nasledovať iný monopost. Odstráneniu systému DRS sa však zatiaľ nedočkáme, len jeho vplyv bude o niečo menší, očakáva technický riaditeľ McLarenu James Key.

Norbert Haug, ktorý bol viceprezidentom Mercedesu Motorsport v čase príchodu DRS, teraz ľutuje, že proti tomuto kroku nespravil viac. Z predbiehacích manévrov sa totižto stali len štatistiky a len na málo z nich spomíname podobne, ako na súboje koleso na koleso z času predtým.

“Myslím si, že predbiehacie manévre už nie sú brané úplne vážne,” hovorí Norbert Haug pre motorsport-total.com. “Prečo by som sa ja ako pilot mal o niečo pokúsiť v jednej zákrute, keď po nej hneď nasleduje rovinka, na ktorej okamžite uspejem?”

“Všetci máme s takýmto pretekaním už veľké skúsenosti. Neviem, aký to má dopad na napätie, keď niekto na rovinke získa toľko, že na jej konci je už iný líder,” pokračuje kriticky naladený Nemec. “Spomeňme si na predbiehací manéver Miku Häkkinena a Michaela Schumachera na rovinke Kemmel v Spa 2000. Keby sa to stalo s pomocou DRS, dnes by oň nikto ani nezakopol.”

“Ale som akýmsi komplicom, nedokázal som tomu zabrániť,” berie na seba časť viny Haug. “Za mojich čias sa zaviedlo DRS. Niekedy sa však prijmú aj také veci, ktoré osobne neschvaľujete.”

Na záver ešte doplnil, že “v živote” nestretol skutočného fanúšika predbiehania s DRS. A on ním tiež nie je. “Nikdy som tomu nefandil. A ani dnes tomu ako riadny pretekár neholdujem.”