logo F1online.sk

Haug: Vettel mohol doplniť Hamiltona v McLarene

Sebastian Vettel
© Scuderia Ferrari
Jakub Vaverka
Jakub Vaverka8. 2. 2021

Bývalý šéf Mercedesu Norbert Haug prezradil, že Sebastian Vettel ako junior rokoval s McLarenom o tom, že by v roku 2008 v tíme doplnil Lewisa Hamiltona, ktorý v danej sezóne získal i titul majstra sveta.

Nemecký pilot bol v roku 2007 vo svete F1 lákavým tovarom, získal body pre BMW pri svojom debute v Indianapolise, pričom po prechode do Toro Rosso sa vo veľmi dobrom svetle ukázal na mokrom teréne v Japonsku a v Číne. Nasledujúci rok vyhral Vettel v Monze, pričom Michael Schumacher ho už vtedy odporúčal Ferrari, sedem rokov predtým, ako Seb skutočne do Scuderie odišiel.

Keď v roku 2008 potreboval McLaren nájsť náhradu za Španiela Fernanda Alonsa, v hre bol aj Sebastian Vettel, ktorý bude teraz jazdiť za Aston Martin. „Rokoval som so Sebastianom počas jeho pôsobenia v Toro Rosso,“ priznal Norbert Haug pre F1-Insider.com. „Ktovie, ako by vyzerala história Formuly 1, keby sme sa vtedy dopracovali k dohode?“

„Avšak, v úplnej špičke F1, v určitom bode každý rokuje s každým. Tí, ktorí to nepriznajú, si to skrátka nechávajú pre seba. Je to však pravda, vyhlásil 68-ročný Nemec.

Nakoniec Vettel McLaren neposilnil, Briti si vybrali Heikkiho Kovalainena a Sebastian v roku 2009 odišiel do Red Bullu. S býkmi vyhral štyri tituly v rokoch 2010, 2011, 2012 a 2013. Po nepodarenej sezóne 2014 sa dohodol na zmluve s Ferrari. Šesť rokov v talianskej stajni nevyšlo Vettelovi práve podľa plánov. Nemecko-talianske spojenie nezlomilo nadvládu Hamiltona a Mercedesu.

„Tak ako Mercedes vytvoril prvotriedne podmienky na víťazenie a zisk titulov pre Lewisa Hamiltona, tak sa to nepodarilo Ferrari pre Sebastiana Vettela,“ komentuje Haug príčinu tohto nezdaru.

Návrat značky McLaren-Mercedes

Blíži sa nám štart sezóny 2021 a s ním návrat monopostov McLaren s pohonnými jednotkami od Mercedesu. Haug sa na to pozerá so spokojným úsmevom.

„Veľmi ma to teší. Spoločne sme zažili skvelých a prevažne úspešných 15 rokov a strieborné šípy — McLaren-Mercedes s pilotmi ako Häkkinen, Coulthard a neskôr Hamilton — tvorili v tom čase úspešný koncept vo Formule 1. Bol by som veľmi rád, keby to opäť bolo rovnaké. S Andreasom Seidlom má McLaren na čele pretekára, ktorý vie, kde je ten najvyšší stupienok na pódiu a čo treba urobiť preto, aby ste sa naň dostali,“ doplnil.