logo F1online.sk

Schumacher kolega s Häkkinenom? V roku 1998 sme tajne rokovali, spomína Haug

Michael Schumacher na VC Japonska 2004
© Twitter/Scuderia Ferrari
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík12. 7. 2021

Éra súbojov Michaela Schumachera a Miku Häkkinena patrí dodnes k tomu najlepšiemu, čo Formula 1 za 70 rokov svojej existencie videla. Bojov Ferrari a McLarenu sa vtedy zúčastnil aj Mercedes, ktorý dodával motory britskému tímu. Zblízka to sledoval aj Norbert Haug.

„Poznal som Michaela ešte od čias, keď pretekal vo Formule 3, vtedy som bol ešte novinár. Do Mercedesu prišiel ešte predo mnou ako juniorský jazdec,“ spomína v podcaste Beyond the Grid Haug.

Ten sa pripojil k Mercedesu v roku 1990, teda v čase, keď s autami tejto značky pretekal aj Schumacher. To bolo tesne pred jeho vstupom do Formuly 1. Tam Schumi jazdil za Jordan a Benetton, aby sa nakoniec presunul k Ferrari, kde stál za zrodením veľmi úspešnej éry na začiatku milénia. Haug jeho kariéru sledoval ako činovník Mercedesu, ktorý dodával motory hlavnému konkurentovi Scuderie – tímu McLaren.

„Na trati to síce bol súboj na život a na smrť, ale v padoku boli vzťahy dobré. Žartovali sme, že musíme niekedy pretekať spolu. V roku 1998 prebehli tajné rokovania o prestupe do McLarenu, ale nakoniec sme to nedali dohromady,“ hovorí Haug.

„Teoreticky sa to stať mohlo, ale nestalo. Skutočne sa nedá povedať, že by to bolo nemožné, pretože v roku 1998 mal McLaren naozaj dobré auto. Postavil ho Adrian Newey a lákalo snáď každého pilota.“

„Michael mohol vybojovať titul o rok neskôr, nebyť tej nehody a zlomeniny nohy. My sme naopak mohli vyhrať v roku 2000, nebyť technických problémov. Bola to však skvelá éra veľmi intenzívnych súbojov, ktoré najlepšie symbolizuje súboj Miku a Michaela v Spa v roku 2000,“ dodal Haug.