logo F1online.sk

Myslel som si, že spojenie Hamilton – Mercedes pretrvá večne, krúti neveriacky hlavou Haug

Lewis Hamilton
© Sulay Kelly/Mercedes
Tomáš Masár
Tomáš Masár17. 2. 2024

Prestup Lewisa Hamiltona do Ferrari šokoval celú formulovú komunitu – vrátane súčasných a bývalých predstaviteľov Mercedesu, ktorí boli presvedčení o tom, že sedemnásobný šampión ukončí kariéru v strieborných, prípadne čiernych farbách.

Jedným z nich je Norbert Haug, niekdajší viceprezident nemeckého celku. Haug sa z Mercedesu porúčal na konci roka 2012, a teda v momente, keď sa tím z Brackley posilnil o Lewisa Hamiltona.

Nemec si tak mohol s Britom nanajvýš zamávať, ale o spoločnom pôsobení nemôže byť ani reč. Napriek tomu Hamiltona v priebehu rokov pozorne sledoval, fandil mu a bol presvedčený o tom, že až jedného dňa rodák zo Stevenage ukončí kariéru, učiní tak v Mercedese.

Lenže sa hlboko mýlil. Hamilton sa totiž na staré kolená rozhodol „zmeniť dres“ a prestúpiť do Ferrari, s čím Haug nepočítal ani v tom najkrajnejšom scenári.

„Ak by som si mal na niečo staviť, tak na to, že spolupráca Lewisa Hamiltona s Mercedesom bude trvať večne,“ nechal sa počuť 71-ročný Nemec pre Motorsport-Magazin. „Z Hamiltonovho prestupu som bol úplne unesený. Stavil by som všetko na to, že zostane súčasťou Mercedesu do konca kariéry a následne sa z neho stane ambasádor značky alebo niečo na ten spôsob.“

Formule 1 dnes kraľuje Max Verstappen, o ktorého schopnostiach a rýchlosti nemôže byť podľa Hauga ani najmenších pochýb. Pre Formulu 1 je však väčším prínosom, než Holanďan, podľa Nemca Brit. Hamilton vraj na rozdiel od úradujúceho šampióna neohuruje divákov iba na trati, ale aj mimo nej, a to vďaka ľudskoprávnym aktivitám, ktorým venuje nemálo času.

„Max je v súčasnosti najrýchlejší a postupne dospieva. Mňa však ohuruje najmä Lewis, ktorého aktivity mimo trate – boj za rovnaké zaobchádzanie s oboma pohlaviami a rovnosť naprieč rasami – sú pozoruhodné.“

„Z môjho uhľa pohľadu je perfektný, Formule 1 robí veľkú reklamu. Nerozumiem, prečo niektorí ľudia tvrdia, že F1 má v súčasnosti iba jednu hviezdu, a to Maxa Verstappena,“ poznamenal Haug.