logo F1online.skF1online.sk

Po odchodoch Neweyho a Wheatleyho chystá Red Bull zmenu riadiacej štruktúry

Jonahan Wheatley
© Getty Images/RB Content Pool
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík4. 8. 2024

V Red Bulle dochádza postupne k v výmene stráží. Či už je to vyvrcholenie interných treníc, alebo logické vyústenie úspešných rokov spojené so zväčšeným záujmom o kľúčových ľudí u konkurencie, tím sa musí v týchto mesiacoch intenzívnejšie zaoberať personálnymi otázkami. Podľa magazínu Autosport však nemá potrebu hľadať náhrady v táboroch súperov.

Dnes 57-ročný Jonathan Wheatley opustí Red Bull po skončení tejto sezóny a v júli 2025 sa pripojí k Audi. Stane sa zástupcom nemeckej automobilky a jej tímu na pretekárskych okruhoch. Pre novú stajňu je takýto úlovok nemalý úspech po mesiacoch strádania a kritiky. Audi nedokázalo do svojich radov prilákať Carlosa Sainza, kompletne zmenilo štruktúru a jej tím Sauber je v tejto sezóne absolútne najhorší zo všetkých.

„Podľa informácií portálu Autosport nemal nový prevádzkový a technický riaditeľ Audi Mattia Binotto, bývalý šéf Ferrari, žiadny vplyv na angažovanie Wheatleyho,“ uviedol renomovaný britský zdroj, ktorý vo svojom článku priniesol pohľad do budúcnosti Red Bullu. Tento tím sľúbil, že Wheatleyho nahradí niekým zvnútra. Okrem toho stále nevieme, aký bude osud funkcie Adriana Neweyho.

„Podľa našich zdrojov nahradí Red Bull Wheatleyho niekým zvnútra vlastnej organizácie, čo dáva tímu príležitosť, aby občerstvila manažérsku štruktúru. Aj keď Christian Horner zostáva pri moci, odchody Wheatleyho a Adriana Neweyho znamenajú, že Red Bull bude nútený reorganizovať svoju štruktúru a ľudí na boxovom múre,“ uviedol Autosport.

To by mohlo znamenať, že dôjde k reorganizácii riadiacej štruktúry. Wheatley kedysi zastával post manažéra tímu, neskôr sa stal športovým riaditeľom. Podľa britského magazínu je možné, že tieto funkcie sa opäť rozdelia a post športového riaditeľa úplne zanikne. „To by bolo veľmi výhodné, keďže Red Bull sa snaží znížiť náklady a dostať sa pod rozpočtový strop,“ uviedol Autosport.

„Odchod Neweyho a Wheatleyho povedie len k ďalším špekuláciám, že Red Bull upadol do chaosu. Iné názory však hovoria, že tím si prechádza evolúciou a opúšťajú ho najskúsenejší muži. V padoku boli široko známe Wheatleyho ambície na stoličku šéfa tímu. Začiatkom roka bol spájaný s Hornerovým miestom. To vyvolalo v tíme nepokoj, ale Wheatley napokon podpísal podporný list Hornerovi,“ uviedol Autosport.

„Red Bull by teraz mohol rozdeliť Wheatleyho povinnosti medzi viac ľudí. Možno dôjde k povýšeniu Gianpiera Lambiaseho, ktorý je už teraz šéfom traťových inžinierov a inžinierom Maxa Verstappena v jednej osobe,“ dodávajú Briti.

Popri ňom by mohla byť vymenovaná ďalšia osoba na plnenie manažérskych úloh a komunikáciu s FIA, ale Autosport dodáva, že „je nepravdepodobné, že tím bude hľadať náhradu za odchádzajúcich ľudí v táboroch konkurencie“.

Súvisiace články

Diskusia