logo F1online.skF1online.sk

Po Neweym odchádza aj športový riaditeľ Red Bullu. Wheatley sa stal novým šéfom Audi

Jonathan Wheatley
© Getty Images/RB Content Pool
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík1. 8. 2024

Dlhoročný športový riaditeľ Red Bull Racing Jonathan Wheatley po osemnástich rokoch opúšťa Milton Keynes. Jeden zo strojcov úspechu tohto tímu odchádza, aby sa chopil novej životnej výzvy. Jeho čakanie na stoličku šéfa tímu sa končí. Bývalý mechanik sa pridá k Mattiovi Binottovi a stane sa novým šéfom pretekárskeho tímu Audi.

Ambície dlhoročného športového riaditeľa Red Bullu na stoličku šéfa tímu neboli nijak tajné. Po prepuknutí kauzy Christiana Hornera vo februári tohto roka mal byť práve on novým šéfom stajne v prípade odvolania dlhoročného bossa. Wheatley patril k najstarším vrcholovým zamestnancom vo funkcii a je dokonalým príkladom kariérneho postupu vo Formule 1.

Aj keď začínal „len“ ako rádový mechanik v Benettone, neskôr sa vypracoval na hlavného mechanika, až mu nakoniec Christian Horner ponúkol povýšenie výmenou za prestup do jeho tímu. Wheatley sa pridal k Hornerovi v čase, keď sa Red Bullu posmievali a označovali ich za „malinovkárov“. Aj jeho zásluhou sa však stajňa z Milton Keynes stala šampiónom a postrachom súperov. Wheatley mal veľkú zásluhu na premene Red Bullu na jeden z najlepšie fungujúcich a organizovaných celkov vo Formule 1. Mal tiež hlavnú zásluhu na dokonalom fungovaní posádky mechanikov pri zastávkach v boxoch.

Nad funkciou športového riaditeľa však existuje už len jeden stupienok – šéf tímu. Wheatleyho ambície pritom neboli nijak tajné a viackrát ho spájali s prestupom ku konkurencii. Nestane sa však šéfom Red Bullu ani Aston Martinu, ako naznačovali špekulácie, ale nemeckého Audi.

Automobilka pred niekoľkými dňami vyhodila Andreasa Seidla a Olivera Hoffmanna. Na ich miesto nastúpil nový technický riaditeľ a prevádzkový riaditeľ v jednej osobe Mattia Binotto. Už vtedy médiá avizovali, že to nebude zďaleka posledná zmena a nemýlili sa. Novým bossom tímu Audi sa však nestane Mike Krack, ako niektorí avizovali, ale športový riaditeľ Red Bullu Jonathan Wheatley.

Podľa stručného stanoviska stajne z Milton Keynes zostáva Wheatley vo funkcii do konca roka, potom nastúpi na povinnú dovolenku a nakoniec sa pripojí k Audi. „Bola to dlhá a úspešná osemnásťročná spolupráca s Jonathanom. Jeho prínos k šiestim konštruktérskym a siedmim jazdeckým titulom, najprv ako manažéra tímu a potom športového riaditeľa, bude navždy zapísaný v histórii nášho tímu,“ povedal stručne šéf Red Bullu Christian Horner.

V krátkom stanovisku chýba akékoľvek vyjadrenie alebo poďakovanie od Wheatleyho. Správa končí sľubom, že tím v priebehu niekoľkých týždňov oznámi novú štruktúru.

„Zdá sa, že Audi bolo úplne zaskočené vyhlásením Red Bullu, že Jonathan Wheatley sa stane novým šéfom tímu. Oficiálne zatiaľ nič nekomentovali,“ napísal na sociálnej sieti X reportér Auto Motor und Sport Tobi Grüner. Stanovisko bez Wheatleyho vyhlásenia a žiadna reakcia Audi naznačujú, že Red Bull svoje kroky nijak nekoordinoval s odchádzajúcim športovým riaditeľom ani jeho novým zamestnávateľom.

Súvisiace články

Diskusia