logo F1online.sk

Ferrari má dobrý dôvod, prečo si vybralo práve Sainza, hovorí Seidl

Carlos Sainz
© Twitter/McLaren
Milan Kubala
Milan Kubala20. 11. 2020

Fanúšikovia McLarenu po sobote smútili. Okrem toho, že ich vyvolenci skončili hlboko v poli porazených, dostali aj tresty. Nedeľný prenos si viacerí zapínali len s malou dušičkou, no Sainz s Norrisom im nakoniec vyčarovali úsmev na perách. Podľa Andreasa Seidla sa ukázali kvality Carlosa Sainza a spolu s nimi aj dôvod, prečo cez zimu prestúpi do Ferrari.

Stať sa pilotom Scuderie je snom každého jazdca, no len zlomku z nich sa to aj podarí. Carlos Sainz je jedným z tých vyvolených, v budúcej sezóne bude robiť partnera Charlesovi Leclercovi. Mnohí tento ťah už pred sezónou vnímali ako pokus nájsť Leclercovi schopnú dvojku, no v McLarene to tak nevidia.

Piate miesto z nástrahami bohatého Turecka preverilo všetkých. Sainz obstál na jednotku, hovorí šéf McLarenu Andreas Seidl: “Preteky ako tieto len potvrdzujú Carlosove kvality. Už z prechádzajúcich pretekov z minulých rokov vieme, že on má podobné podmienky naozaj rád.”

“Obľubuje túto zmes mokrých a prechodných podmienok. Vieme, že za takýchto okolností podáva veľmi dobré výkony. Má talent a vie sa rozhodnúť pre ten správny prístup po stránke rizika. Darí sa mu udržať auto na trati a postupne sa prepracovávať vyššie.”

Táto zručnosť sa Sainzovi v nedeľu zišla, veď do veľkej ceny štartoval až zo štrnásteho miesta a nakoniec finišoval na piatom. “Dokáže tiež úspešne dokončiť predbiehacie manévre. Je to proste jedno veľké plus.”

“Tiež pomáha, ak pilot už nejaký čas spolupracuje so svojím inžinierom a jeho tímom inžinierov. V takýchto podmienkach predbieha intenzívna komunikácia medzi jazdcom a boxovým múrikom. Práve tu sa ukázali Carlosove skúsenosti.”

“Je totižto dôležité byť vo vysielačke stručný, pokojný, ale zároveň jasne popísať, čo sa deje na trati, aby sme si to vedeli porovnať s dátami, ktoré máme na boxovom múriku. Vďaka tomu môžeme v správny čas prijať správne rozhodnutia,” vysvetľuje Seidl. “On je skvelý jazdec. Ferrari má dobrý dôvod na to, prečo po ňom pre budúcu sezónu siahlo.”

Výkony, ktoré pilot predvedie po zhasnutí štartových svetiel, sú najviditeľnejším príspevkom pilota v tíme Formuly 1, no určite nie jediným. Každý musí svojím dielom prispieť aj k vývoju monopostu a celkovému progresu stajne.

Na margo Sainzovho príspevku mimo pretekárskych okruhov Seidl doplnil: “Mne sa jeho prístup naozaj páči, páči sa mi, ako sa vyrovnáva s danou situáciou. Drží s nami, je odhodlaný a motivovaný aj za celý tím. To je kľúčové i z pohľadu výsledkov, ktoré teraz spolu získavame. Naozaj sa teším na nasledujúce tri preteky s ním v našom tíme. A potom dúfam, že ho v budúcom roku porazíme!”