logo F1online.skF1online.sk

Jazdil som s extrémnym nastavením v snahe pomôcť tímu, tvrdí Leclerc

Charles Leclerc
© X/Ferrari
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík18. 7. 2024

Charles Leclerc má za sebou šnúru poriadne nelichotivých výsledkov. Sergio Pérez často čelí posmechu, ale faktom je, že Leclerc bodoval od svojho víťazstva v Monaku len raz. Okamihom zlomu bola Veľká cena Španielska a balík vylepšení, ktorý monopost SF-24 vlastne zhoršil. Charles teraz obhajuje svoje výsledky tým, že sa obetoval pre Ferrari a v záujme zlepšenia situácie hnal veci do extrému.

Bol to Leclerc, kto v Silverstone jazdil s novým balíkom vylepšení. Ferrari uskutočnilo v Británii porovnávacie testy, Charles nasadil v piatok nový balík, Carlos starý. V sobotu už mali obaja starý, Monačan s ním absolvoval jeden voľný tréning a potom si v kvalifikácii vyjazdil len jedenáste miesto.

Treba však povedať, že ako jazdec to nemal vôbec jednoduché a Ferrari v podstate obetovalo jeho prípravu s cieľom nájsť riešenia. „Myslím si, že do pretekov v Monaku sme sa veľmi dobre zlepšovali. Ako som už povedal, medzi Monzou minulý rok a Monakom v tejto sezóne sme urobili možno najväčší pokrok zo všetkých tímov,“ pochválil Scuderiu Leclerc.

„Potom prišiel Montreal, kde nás v pretekoch pribrzdili problémy s pohonnou jednotkou, až nakoniec v Barcelone nastal zlom. Priviezli sme tam vylepšenia, ktoré so sebou priniesli viac poskakovania. Od tej chvíle som dosť extrémne menil nastavenie s cieľom nájsť spôsob, ako problémy zmierniť, čo sa podpísalo aj na výsledkoch,“ povedal Leclerc.

Ten však jedným dychom dodal, že nič neľutuje. „Veľa sme sa naučili a myslím si, že nám to tento víkend pomôže. Pre nás je veľmi dôležité, aby sme pri skúmaní našich problémov stratili čo najmenej pretekov. Podľa mňa tomu teraz oveľa lepšie rozumieme a som presvedčený, že od tohto víkendu sa to zlepší,“ vyhlásil odhodlane Leclerc.

Monačan sľubuje, že v Maďarsku uvidíme oveľa lepšie Ferrari. Tím môže v Budapešti ťažiť z hladkého asfaltu a pomalých zákrut. V tých bol monopost SF-24 veľmi dobrý a „Monako bez múrov“, ako sa Hungaroringu často prezýva, nezvýrazní problémy s poskakovaním.

Aký balík priviezlo Ferrari do Maďarska? Fred Vasseur sa pred víkendom nechal počuť, že inžinieri využili poznatky z ostatných víkendov a pripravili úplne novú podlahu, aby zmiernili komplikácie z posledných týždňov. „Nebudem zachádzať do detailov, v piatok uvidíte sami,“ odpovedal Leclerc na otázku, ktorý balík Ferrari použije tento víkend.

„Celkom dobre sme si urobili naše domáce úlohy a ako som povedal, moje extrémne rozhodnutia pri voľbe nastavenia nás mnohé naučili. Vďaka týždňu voľna sme mohli vyvodiť závery a urobiť najlepšie rozhodnutie pre tento víkend,“ dodal Charles.

Súvisiace články

Diskusia