logo F1online.skF1online.sk

Ešte nevieme, aký zvuk budú mať nové autá, znie z Fordu

Max Verstappen po štarte VC Rakúska 2024
© Getty Images/RB Content Pool
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík16. 7. 2024

Formula 1 sa v roku 2026 diametrálne zmení. Bohužiaľ, fanúšikovia majú v súčasnosti všetky dôvody na obavy. Pretekanie, rýchlosť a kvalita šou zostávajú otázne, ale tiež zvuk. Ten je trochu nenápadnou neznámou a sám šéf Ford Motorsport Mark Rushbrook priznal, že v tomto okamihu ani samotní dodávatelia pohonných jednotiek netušia, ako budú nové autá znieť.

Rok 2014 a prechod na menšie motory s hybridnými prvkami spôsobil v radoch fanúšikov obrovský šok. Formula 1 bola známa ako hlučný cirkus s rachotiacimi motormi. Pred desiatimi rokmi si však fanúšikovia museli zvyknúť na zmenu a mnohí z nich si dodnes nezvykli.

Čo prinesie rok 2026? Nuž, prinesie väčší podiel elektriny na pohone, ale spaľovacie motory zostanú vo svojej podstate nezmenené. Mohli by sme teda očakávať, že zvuk monopostov bude v roku 2026 rovnaký ako dnes, ale nie je to také jednoduché. „Ešte nevieme, ako budú znieť autá po roku 2026,“ priznal šéf Ford Motorsport Mark Rushbrook, ktorého cituje Speedcafe.

„Pre zmeny pohonných jednotiek a zmeny v architektúre budú autá po roku 2026 znieť odlišne v mnohých ohľadoch. Prebieha otvorená diskusia. Aj keď ešte nie je rok 2026, tieto rozhovory už začali. Kladieme si otázku, čo chceme zmeniť,“ dodal Rushbrook.

Nuž, Stefano Domenicali nie tak dávno vystúpil, aby svet informoval, že sa zasadzuje za zvýšenie zvukového efektu monopostov. Pohladil tým srdcia mnohých automobilových puristov, ale nešlo len o nejakú formu mediálnej hry? Keď chcete hlučnejšie autá, potrebujete v prvom rade väčšie motory, ale tých sa nedočkáme.

Okrem toho, a priznal to aj sám Rushbrook, by sme si nemali myslieť, že za rachotiace výfuky sa jednohlasne zasadzujú všetci fanúšikovia a tímy. „Nuž, rozhodne vnímame rozdiel. Keď idete na preteky, najmä s rodinou, tak spolu chcete aj nejakým spôsobom komunikovať. Myslím si teda, že treba nájsť správny balans. Uvidíme, ako sa naše rozhovory nakoniec vyvinú,“ povedal Rushbrook.

Súvisiace články

Diskusia