logo F1online.skF1online.sk

V Goodwoode mal jazdiť aj Vettel, nakoniec ho zastúpi “formulový starček” Horner

Monoposty Red Bullu, ilustračné
© Mark Thompson/X/Red Bull
Milan Kubala
Milan Kubala13. 7. 2024

Víkendový Festival rýchlosti v Goodwoode je v plnom prúde. V južnom Anglicku sme už videli celý rad skvostov zo sveta štyroch a dvoch kolies, a mnohé sa ešte len predstavia. V nedeľu uvidíme aj prehliadku monopostov Red Bullu, na ktorej nemal chýbať ani Sebastian Vettel. Nakoniec ho však zastúpi šéf Red Bullu Christian Horner.

Red Bull tento rok slávi 20 sezón vo Formule 1, a tak v Goodwoode nesmie chýbať. Hlavné oslavy Red Bullu sa začnú rozhovormi v nedeľu o 12:40 nášho času, pričom jeho monoposty uvidíme na trati v sobotu po 15:00 a v nedeľu od 15:10.

Na koho sa môžeme tešiť? V prvom monoposte Red Bullu RB1 sa predstaví Christian Klien. Do majstrovských strojov z rokov 2010 až 2013 sa posadia Mark Webber (RB6), Daniel Ricciardo (RB7), šéf tímu Christian Horner (RB8) a David Coulthard (RB9). Max Verstappen si zaspomína na rok 2021 v aute RB16B a Sergia Péreza môžeme vidieť v prvom monoposte s prísavným efektom Red Bullu RB19 zo sezóny 2022.

To všetko môžeme sledovať prostredníctvom streamu na oficiálnom kanáli FOS v Goodwoode na YouTube vrátane jazdy Christiana Hornera, ktorý tento víkend zaskakuje za Sebastiana Vettela. Nemec má totiž na tento víkend iný program.

Christian Horner pred svojou manažérskou kariérou naposledy pretekal vo Formule 3000 v sezóne 1998. Ako sám priznal, odvtedy v monoposte vôbec nesedel. Najskúsenejší šéf tímu v padoku sa tak na podujatie musel patrične pripraviť. Vo štvrtok sa predstavil v Red Bulle RB8 na silverstonskom okruhu, kde Liam Lawson absolvoval filmovací deň v tohtoročnom RB20.

“Bola to zábava. Prvýkrát som jazdil v aute Red Bullu a rozhodne prvýkrát som sa ocitol v aute s ručnou spojkou a dvoma pedálmi,” zasmial sa Christian Horner už priamo v Goodwoode. “Sebastian Vettel mal jazdiť v jednom z týchto monopostov, ale s rodinou je na dovolenke a nemohol prísť do Goodwoodu, tak sa ma chlapci spýtali, prečo sa doň neposadím ja? Ja som v monoposte nesedel od roku 1998 a v aute Formuly 1 od roku 1993!”

Horner prezradil, že naposledy sedel v aute F1, keď mal v roku 1993 testovať aerodynamiku Lotusu 102B na rovinkách okruhu Hethel. Tím zároveň pripravoval tento monopost pre Lawrenca Strolla, ktorý ho odkúpil ako sponzor Lotusu v F1.

“Tak som si povedal, že vo štvrtok budem mať príležitosť zajazdiť si v aute so spojkou na volante a brzdovým pedálom vľavo. Bola to pre mňa veľká česť a pocta, že som mohol jazdiť v jednom z týchto úžasných áut, v majstrovskom monoposte. Takže tu v Goodwoode budem cez víkend zaskakovať za Sebastiana,” ozrejmil Horner.

Aké mal dojmy z monopostu 30 rokov od jeho poslednej skúsenosti s jazdou v aute F1? Horner potvrdil, čo sa hovorí o najrýchlejších monopostoch sveta; že majú toľko prítlaku a taký aerodynamický odpor, že samotná aerodynamika má väčší brzdný účinok ako tie najlepšie brzdy z bežnej premávky.

“Je ohromujúce, aké sú tieto autá rýchle a aký obrovský vplyv má aerodynamika. Najviac ma zarazilo, že keď som zložil nohu z plynu, tak som mal pocit, akoby niekto zhodil kotvu,” pobavil sa Horner. “Je to ako tvrdo brzdiť na cestovnom aute. Keď potom zatlačíte na brzdu, máte problém udržať bradu hore. Tak ma to bavilo, že som prestrelil vstup do boxov a podarilo sa mi z toho vyžmýkať extra kolo!”

Okrem Hornera a jazdcov Red Bullu je v Goodwoode aj Adrian Newey, ktorý v ňom predstavil svoje hyperauto RB17. To však nie je všetko. Posadil sa aj do majstrovského Ferrari 312 Nikiho Laudu.

“Jazdiť v Nikiho starom aute, jeho majstrovskom monoposte, je niečo veľmi výnimočné,” povedal po svojej jazde Newey. “Nikiho som dosť dobre poznal, takže je to niečo výnimočné sedieť v ňom, v presne tej istej sedačke a uvažovať, čo asi zažíval a ako sa na to všetko pred štartom pripravoval.”

Súvisiace články

Diskusia