logo F1online.skF1online.sk

Bottas avizuje, že ponuku Mercedesu neprijme, ak nebude aspoň dvojročná

Valtteri Bottas
© LAT/Sauber Media Hub
Milan Kubala
Milan Kubala11. 7. 2024

Čisto z pohľadu štatistík je Valtteri Bottas najatraktívnejším pilotom na prestupovom trhu. Mercedes po dvoch víťazstvách a jasnom zlepšení zas najatraktívnejším tímom. Mohli by sme teda vidieť Bottasov návrat do Brackley? Len ak mu Toto Wolff neponúkne ročnú zmluvu, avizuje fínsky pretekár.

Valtteri Bottas prezradil, že rokuje s viacerými tímami a podľa jeho nedávnych vyjadrení existuje “99-percentná šanca”, že bude na štartovom rošte aj v budúcom roku. V rozhovore pre britský Mirror dokonca hovoril aj o tom, že sa už “o všetkom bavil” aj s Totom Wolffom, ktorý by mu teoreticky mohol ponúknuť sedačku pre rok 2025. Bottasa predsa pozná a mohol by byť viac ako solídna dočasná náhrada, kým nebude Andrea Kimi Antonelli stopercentne pripravený.

“Zaplniť jedno miesto na rok… Nemyslím si, že by som niečo také chcel alebo v tejto chvíli niečo také potreboval,” vyhlásil Valtteri Bottas na margo potenciálneho ročného návratu do svojho starého tímu. “Pre budúcu sezónu chcem niečo na viac rokov s jasným plánom na ďalšie ročníky a spoluprácou na ten čas.”

Fín počas svojho pôsobenia v Mercedese dostal zakaždým len ročný kontrakt, čo ho psychicky vyčerpávalo. V Sauberi pocítil príjemnú zmenu a nehodlá sa jej vzdať, aj keby to malo znamenať odmietnuť ponuku od silnejúceho Mercedesu.

“Myslím si, potrebujem dobrú výzvu a jasný plán. Ak by som šiel len do toho jedného roka, tak by som sa opäť ocitol na štarte a skúmal by som, čo ďalej. S Totom sme dobrí priatelia a, samozrejme, o všetkom sme sa rozprávali,” prezradil Bottas, ktorý po VC Veľkej Británie v priebežnom hodnotení Pohára jazdcov spadol na posledné miesto za Logana Sargeanta.

Ročný kontrakt by mal ďalšie úskalie. Väčšina tímov v tejto chvíli hľadá jazdcov aspoň na dva roky, aby preklenula obdobie prechodu na nové pravidlá. Bottasovi by hrozilo, že po sezóne 2025 by už jednoducho nič nebolo voľné.

Realistickejšia alternatíva je zotrvanie v Sauberi či návrat do Williamsu. Všetci však čakajú na to, ako sa rozhodne Carlos Sainz. Valtteri Bottas si zrejme bude vyberať až po ňom a o zvyšné sedačky sa pobije s ostatnými.

Bottas by bol azda najradšej, keby dostal trojročný kontrakt, aký mu ponúkol Sauber. Po piatich ročných zmluvách to bola vítaná zmena. “Bolo by fajn mať túto záruku. Dopredu som však vedel, keď som podpisoval trojročný kontrakt, že po ňom to príde zas. Svojím spôsobom taká zmena môže byť aj vzrušujúca. S aktuálnou situáciou som spokojný, zatiaľ je to zaujímavé, ale chcem to čoskoro vyriešiť. Potom budem opäť šťastnejší.”

Súvisiace články

Diskusia