logo F1online.sk

Hamilton píše históriu, vyrovnáva Michaela Schumachera

Lewis Hamilton
© FOM
Milan Kubala
Milan Kubala15. 11. 2020

Nedeľa na Veľkej cene Turecka 2020 sa už navždy zapíše do histórie motoršportu ako deň, kedy sa Lewis Hamilton definitívne zaradil medzi najväčších velikánov Formuly 1. Po famóznej jazde získal neuveriteľný siedmy titul majstra sveta!

Skvelú nedeľu mal Sergio Pérez, ktorý Lewisa Hamiltona bude na pódiu sprevádzať na druhej priečke, a tiež Ferrari. Sebastian Vettel po tuhom boji získal tretiu priečku. Pódium ušlo v posledných troch zákrutách Charlesovi Leclercovi.

Dráma sa začala už pred pretekmi. V Turecku sa rozpršalo a trať bola mimoriadne klzká. Cesta na štartový rošt nedopadla dobre pre Antonia Giovinazziho, ktorý ťukol do bariéry a zostal zahrabaný v štrku, a rovnako pre Georga Russella, ktorý si zlomil predné krídlo. Aby toho nebolo málo, Pierre Gasly dostal trest za porušenie pravidiel parc fermé.

Napokon však všetci (relatívne) úspešne odštartovali. Williamsy na intermediálkach z boxov, ostatní na gumách do dažďa zo štartového roštu. Hneď prvá zákruta naznačila, ako bude vyzerať zvyšok pretekov. Roztočili sa Ocon s Bottasom, ktorí mali v tom istom kole ešte ďalší incident, Red Bully sa zas nedokázali odlepiť zo svojho boxu.

Potom, čo sa poradie utriaslo, obsadili čelo pretekov Stroll, Pérez a vďaka neuveriteľnému štartu sa na tretie miesto dostal Sebastian Vettel. Nemec sa musel takmer celé preteky pred niekým brániť. Po úvodných kolách pred Maxom Verstappenom, ktorý sa cez Vettela dostal až s pomocou stratégie. Na trati totižto zostal dlhšie ako jeho súper. Potom sa Vettel bránil pred Hamiltonom, takisto dlho odolával.

Verstappenov deň sa úplne pokazil v momente, keď si vyšliapol na druhého Péreza. V jedenástej zákrute vyšiel na mokrú časť za traťou, roztočil sa a prebrzdil svoje pneumatiky. Okamžite ich musel vymeniť. Od tohto momentu to už išlo v podstate len z kopca. Holanďan veľmi chcel, ale spolu s tým prišli aj ďalšie menšie či väčšie chyby. A aby toho nebolo málo, po pretekoch ho budú komisári vyšetrovať za prekročenie bielej čiary na výjazde z boxov.

Čierny deň má za sebou sobotňajší víťaz Lance Stroll. Po skvelých prvých dvoch stintoch, ktoré s prehľadom ovládol, ho tím opäť povolal do boxov. Gumy sa však už po jednom kole začali drobiť. Od tohto momentu bol len fackovacím panákom. Napokon môže byť rád, že vôbec bodoval, hoci útecha to bude veľmi slabá.

Hamilton s Pérezom namiesto druhých zastávok zostali vonku. Čakali na správny moment, kedy prezuť na sliky. A hoci ten neprišiel, toto vyčkávanie sa ukázalo ako víťazná stratégia. Aj napriek tomu, že mal Pérez o 26 kôl staršie pneumatiky, jazdil dramaticky rýchlejšie časy na kolo ako Stroll, a Hamilton bol ešte rýchlejší. Brit medzičasom Péreza predbehol a na čele si vypracoval obrovský náskok. V cieli to bolo takmer 32 sekúnd.

Trochu nepovšimnutý, ale veľmi rýchly, bol Charles Leclerc. Z chvosta štartového poľa sa postupne prepracoval až za svojho kolegu, ktorého pred koncom pretekov aj predbehol. V úplne poslednom kole sa dostal aj pred Péreza, ale pokazil si to v dvanástej zákrute. Nedobrzdil a pripravil sa o dve priečky. Pozíciu nedaroval len Pérezovi, ale aj Sebastianovi Vettelovi. Po pretekoch bol na seba poriadne naštvaný.

Spokojní môžu byť v McLarene, keď sa Carlos Sainz umiestnil na piatom mieste a Lando Norris skončil ôsmy. Okrem toho získal aj bod za najrýchlejšie kolo pretekov. Medzi dvojicou McLarenov skončili Max Verstappen a Alex Albon.

Bottas už pomerne skoro začal s odrátavaním toho, kedy sa konečne skončí tento strašný deň. Dnes sa roztočil aspoň štyrikrát a skončil jasne v poli porazených.

https://pbs.twimg.com/media/Em3QszMWEAY6dF8?format=jpg&name=medium