logo F1online.skF1online.sk

Wolff nevylúčil angažovanie Neweyho, ale jeho tím „nečaká na spasiteľa“

Adrian Newey
© Getty Images/RB Content Pool
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík2. 7. 2024

Adrian Newey si užíva zaslúžený odpočinok, ale nie dôchodok. Aj keď geniálny konštruktér ešte neoznámil svoje ďalšie plány, Piña Colada na pláži k nim zrejme nepatrí. Newey zrejme bude pokračovať vo svojej úspešnej kariére, len nevieme kde. Veľký záujem o jeho služby zatiaľ neprejavil Mercedes, ktorý však Neweyho angažovanie nevylučuje.

Ferrari je od začiatku zrejmým a logickým kandidátom, tým najhlasnejším je Aston Martin. Čo však Mercedes? Tento tím si v rámci aktuálneho cyklu pravidiel prešiel nemalým strádaním. Keby mal na palube Neweyho, pravdepodobne by sa mu vyhol.

Toto Wolff napriek tomu neprejavuje zvlášť veľký záujem o služby geniálneho konštruktéra. V apríli 2023 vrátil technického riaditeľa Jamesa Allisona späť do jeho starej kancelárie a je jasné, že práve on je Wolffovým človekom. Nemusíme pripomínať, že výpočet Allisonových úspechov je nemenej bohatý. Boss Mercedesu sa tak pri Neweyho mene vyjadruje striedmo.

„Žiadny tím nemôže vylúčiť Adriana,“ povedal Wolff pre televíziu Sky. „Musí však zapadnúť do organizácie a musí chcieť. Aj keď vždy číhate na svoje príležitosti, v tejto chvíli nečakáme na spasiteľa.“

Wolff pritom priznal, že jeho tím pri vývoji monopostov podľa súčasných pravidiel urobil niekoľko chýb. Ostatne, videli sme to na vlastné oči. Momentálne však disponuje neochvejným presvedčením, že jeho inžinieri konečne dostali vývoj na správnu cestu.

„Formula 1 je o fyzike. Inžinier by vám povedal: ‚Je to jednoduché, zmeňte fyziku auta.‘ Pravdou však je, že rozhodnutia prijímajú ľudia. Som presvedčený, že v roku 2021 sme prijali sčasti nesprávne rozhodnutia, ale to sme napravili a tiež sme zmenili štruktúru – ľudia odišli a ľudia prišli,“ povedal Wolff.

„Pozorne dohliadame na organizáciu našich mítingov. To je hlavný dôvod, prečo sme urobili krok vpred,“ povedal rakúsky biznismen, ktorý si, ako po každom úspešnom dni, neodpustil vsuvku s okrídlenou a motivačnou vetou: „Vaši súperi ľutujú deň, keď prehráte, pretože vtedy sa najviac naučíte. Občas to bolo ťažké, ale zároveň dôležité pre rozvoj tímu do budúcnosti.“

Súvisiace články

Diskusia