logo F1online.sk

Turecká pole position senzačne pre Strolla! Mercedes históriu neprepíše

Lance Stroll
© Twitter/Racing Point
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík14. 11. 2020

Šialenstvo, to je asi najvýstižnejšie slovo, ktoré zhrnie tureckú kvalifikáciu. Daždivé podmienky zvládli najlepšie Racing Pointy. Lance Stroll sa v nedeľu senzačne postaví na prvé miesto, Sergio Pérez na tretie. Dvojicu „ružových panterov“ rozdelil Max Verstappen na Red Bulle.

Kvalifikácia trvala takmer dve hodiny, napokon však priniesla neskutočné divadlo a taktické šachy. Fantasticky to zvládli v Racing Pointe, ktorí slávia prvú pole position od roku 2009, kedy v Spa hviezdil Giancarlo Fisichella, ešte na Force Indii. Tím v správnom čase zmenil stratégiu, dokázal pneumatiky zahriať a deklasoval konkurenciu. Jediný, kto sa im dokázal priblížiť bol Max Verstappen. Holanďan počas celej kvalifikácie drvil všetko a všetkých, no v Q3 nedokázal dostať pneumatiky do pracovného okna včas. So stratou len necelých troch desatín je druhý.

Naopak, inokedy bezchybný Mercedes, to akoby pretaktizoval. V prvej i druhej časti kvalifikácie sa zdalo, že idú takpovediac “na istotu”, čo im pohodlne stačilo. V Q3 im však akoby hýbalo momentum. Aj keď išli včas prezuť na pneumatiky do prechodných podmienok a ešte mali čas na dva pokusy, nedokázali si na trati nájsť miesto a zapísať konkurencieschopné časy. Hamilton skončil šiesty so stratou takmer piatich sekúnd na Strolla, Bottas dokonca deviaty so stratou päť a pol sekundy.

Mercedes mal dobre našliapnuté, mohol sa stať prvým tímom v histórii, ktorý získa v sezóne všetky kvalifikačné triumfy. V Bahrajne a Abú Zabí sa zrejme prekvapení dočkáme ťažko, no turecká voda spláchla nádeje Mercedesu na senzačný zápis.

Čo sa týka ostatného poradia, tak po boku Péreza bude štartovať Alex Albon, ktorý si aspoň trochu napravil chuť hoci na tímového kolegu stratil vyše dve sekundy. Piaty odštartuje Daniel Ricciardo, šiesty ako sme uviedli Hamilton, siedmy Esteban Ocon.

Skvelú sobotu má za sebou Alfa Romeo, ktorá postúpila do Q3 s oboma monopostami. Kimi Räikkönen odštartuje ôsmy, Antonio Giovinazzi desiaty.

Naopak, dôvod na zamyslenie budú mať v Maranelle. Ferrari v Q2 absolútne vybuchlo. Scuderia zrejme nedokázala prinútiť pneumatiky pracovať správne. V Q2 stratili na najrýchlejšieho Verstappena priepastných šesť sekúnd. Sebastian Vettel tentoraz dokázal zdolať Charlesa Leclerca a je dvanásty, Monačan o dve miesta za ním.

FOM